Мария Алексанрова с отлично представяне и медал по математика на научна конференция

Научни ръководители на медалистката са Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова

С грамота за отлично представяне завърши зимната конференция на Ученическия институт по математика и информатика при БАН за дванадесетокласничката от СУ „Петко Р. Славейков” Мария Александрова. Нейни научни ръководители са Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова, студентката по математика в ПУ „Паисий Хилендарски”, бивша възпитаничка на Школата по математика в училището. Пред жури под председателстовото на проф. Емил Колев в онлайн формат на 16 и 17 януари 2021 г. на 21-вата Национална конференция на Ученическия институт по математика и информатика Мария представи проект на тема: „Генериращи функции и покрития на лентови решетки”. Впечатляващо е това, че ученичката от „Славейков” получи една от общо четирите грамоти за отлично представяне и медал.

Мария Александрова бе наградена с отлична грамота за дебют преди 4 години, когато като осмокласничка представи проект „Комбинаторни задачи върху квадратна решетка”. Същата година тя единствена от читателите успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum и решението бе публикувано. През януари 2021 година е втората й отлична оценка в научните сесии на Ученическия институт по математика и информатика.

След двугодишно прекъсване поради заболяване към научно ръководство на ученици за разработка на проекти по математика се завърна Вълчо Милчев. В екип с Цветелина Карамфилова през 2017 година те завоюваха място в световна математическа енциклопедия. В престижната Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences е включена тяхната статия Domino Tilings In Graph Grid - New Dependence (Домино покрития на граф – нови зависимости). Цветелина е първенец на випуск 2018 г. и носител на стипендия „Кърджали”.

На снимката: Отличената математичка Мария Александрова, научните ръководители Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова при връчването на стипендия „Кърджали” на бившата ученичка от Школата по математика от випуск 2018-а.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини