Община Чепеларе стартира нова социална услуга, набира потребители и персонал

Община Чепеларе стартира процедура за набиране на потребители на специализираната социална услуга "Асистентска подкрепа" и персонал за предоставянето ѝ. Това обявиха от общината на сайта си. Новата услуга се разкрива в изпълнение на Закона за социалните услуги и Правилника за прилагането му със Заповед № РД 01 2445/22.12.2020г. на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане и Решение на Общински съвет – Чепеларе № 196 от 30.12.2020г. Социалната услуга е с капацитет 20 потребители. Включва почасова грижа и подкрепа за самообслужване; движение и придвижване, изпълнение на ежедневни и домакински дейности; комуникация. Предоставя се в домашна среда след извършена индивидуална оценка на потребностите индивидуален план за подкрепа. Предоставя се от асистенти, преминали подбор и обучение, назначени на трудов договор до 01.01.2022г.
1. Потребители на социалната услуга „Асистентска подкрепа“, съгласно Закона за социалните услуги, са следните целеви групи:
• лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;
• деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон. Кандидатите за потребители заявяват желанието си да ползват социалната услуга „Асистентска подкрепа” по настоящ адрес, като необходимите документи за кандидатстване са следните:
-Заявление-декларация (по образец)
-Документ за самоличност (за справка);
-Документ за самоличност на упълномощено лице/законен представител (ако е приложим, за справка);
-Удостоверение за настойничество/попечителство (ако е приложим, копие);
-Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (копие); протокол на ЛКК или други медицински документи
-актуална епикриза и др. (ако е приложимо, копие);
-Пълномощно (свободен текст, в случай, че документите не се подават лично от кандидата за потребител).

При невъзможност да се предостави социалната услуга на всички желаещи, поради достигнат максимален брой на потребителите, кандидатите се включват в списък на чакащите за ползването ѝ. Осигуряването на услугата за лицата, включени в списъка, ще става съгласно поредността на вписване.

2. Кандидатите за длъжност „Асистент“ за предоставяне на социалната услуга „Асистентска подкрепа” по реда на Закона за социалните услуги, е необходимо да подадат следните документи:
- Заявление – декларация (по образец);
- Документ за самоличност (за справка);
- Автобиография (по образец) ;
- Документ за завършено образование (копие);
- Сертификат/и или удостоверение за завършен обучителен курс по сходни програми/проекти (копие, ако са приложими);
- Документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит (копие, ако са приложими);
- Декларация от лицето, че е пълнолетен български гражданин, не е поставено под запрещение, не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер за лишаване от свобода, не е лишено по съответния ред от правото да заема определена позиция и не са му налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие (по образец);

Изисквания към кандидатите за работа: Образование - първа степен на професионална квалификация и/или завършен VІ клас; Да не страда от заболявания, за които е противопоказна трудова заетост в областта на предоставянето на социални услуги; Да не са поставени под запрещение, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода, да не са лишени по съответния ред от правото да заемат определена позиция и да не са им налагани мерки като извършители по Закона за защита от домашното насилие; Да имат желание за работа с хора с увреждания и възрастни хора над 65 години, готовност за предоставяне на услугата на повече от 1 потребител след провеждане на подбор и съответно обучение .

Документи се приемат всеки работен ден от 9:00 до 12:30 и от 13:30 до 17:30ч. в община Чепеларе. Образци на документите могат да се намерят в община Чепеларе – гр. Чепеларе, ул. „Беломорска“ №46, ет.1, стая 1, бивша сграда на “Дом за юноши“ и на официалния сайт на община Чепеларе - раздел „Проекти”.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини