Семейство Кондикови с признание от президента Радев

С всеотдайност и много труд създадохме първия мажоретен състав и първия ученически гвардейски отряд в България
Преди Коледа получихме поздравителна картичка от президента Румен Радев

„Изпратихме 2020-та година с едно признание от най-високо място – преди Коледа получихме поздравителна картичка от президента на Република България Румен Радев, който ни поздравява за всичко, което правим.“, съобщи за Нов живот Димитър Кондиков, създател и ръководител на първия мажоретен състав „Фаворитки“ и на първия ученически гвардейски отряд в България. Това внимание идва след гостуване при Радев през 2019 г. Кърджалийският отряд се подрежда наред с президентските гвардейци в почетен строй, а Румен Радев ги поздравява.

„От друга страна, 2020-та беше много объркана за всички. Нашите ангажименти не се реализираха, тъй като международните фестивали бяха отложени, а и в България нямаше тържества, където да участваме“, с разочарование съобщава Димитър Кондиков. Не успяхме истински тържествено да отбележим един славен юбилей – 40 години на мажоретен състав „Фаворитки“ към Средно училище „Отец Паисий“. Формацията е създадена по негова идея и с подкрепа на тогавашния директор Иван Стоилов.

В началото инициаторът не е гледан с добро око от властите, тъй като се е смятало, че налага западно влияние. Първите изяви на момичетата обаче се посрещат с въодушевление и това го спасява от неприятности.

Истинското възраждане на състава започва с идването през 2000 година на Наталия Михалевска – млада, ентусиазирана директорка, с отношение към новостите и с визия за бъдещето.

„Тя уреди за момичетата бели ботушки от обувния завод в Крумовград,  запали и целия учителски колектив. Златка Гачева уши първите полички, всички ни помагаха кой с каквото може“, спомня си Елена Кондикова. Сред първите ентусиазирани момичета са капитанката Катрин Стоянова, Мария Бечева, Надежда Карагьозова, Атанаска Мишонова, Даниела Павлова и други.

Елена Кондикова е дясната ръка на съпруга си от началото на неговите смели начинания. Тя следи за всеки детайл в облеклото, решава неотложни организационни проблеми, с две думи – върши „черната работа“. Нейният принос към успехите на децата е неоспорим.

Мажоретките бързо стават популярни. С техни изпълнения се откриват всички училищни и градски тържества. Започват да идват покани от всички краища на България. Лично министърът на образованието ги кани 4 поредни години да водят шествието на 24 май в София. Не закъсняват и участията в чужбина, откъдето се завръщат с куп награди. Безапелационни първенци стават на международните фестивали на танцовото изкуство в Терамо, Италия /2008 г./  в конкуренция на 20 състава; в Александра, Гърция /2010 г./; в Римини, Италия /2011 г./; в град Винчи, родното място на великия Леонардо, в Италия /2014 г./; в Париж, Франция /2018 г./ сред 64-те състава; в Сенж на остров Крък, Хърватия, /2019 г./

„Нашите момичета се открояват със своята оригиналност и зрелищност. Впечатляват публиката, защото изпълненията са на музика от световни хитове“, обяснява хореографът-виновник за представянето им. Той се възхищава от трудолюбието и всеотдайността на всички „фаворитки“. Не пропуска да благодари за непрекъснатата грижа и на сегашното ръководство на „Отец Паисий“ в лицето на директора Златко Атанасов. Всички в училището се гордеят с успехите на момичетата.

„Надявам се 2021 година да бъде по-добра. През ноември гвардейският отряд, който създадохме в Езикова гимназия „Христо Ботев“ със сърдечната помощ на тогавашната директорка Йорданка Чавдарова, навършва 15 години. Той е първата ученическа формация от този вид, последвана от 11 такива отряда в цяла България. Дано животът ни се нормализира, та да отбележим тази годишнина, както подобава“, добавя с оптимизъм Димитър Кондиков.

Гвардейците и мажоретките вървят в пакет от 2006 година и споделят славата у нас и по света. Към днешната дата те са една от емблемите на Кърджали. Дано да е така и в бъдеще.

Валентина ИВАНОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини