7 °C

Семейство Кондикови с признание от президента Радев

С всеотдайност и много труд създадохме първия мажоретен състав и първия ученически гвардейски отряд в България
Преди Коледа получихме поздравителна картичка от президента Румен Радев

„Изпратихме 2020-та година с едно признание от най-високо място – преди Коледа получихме поздравителна картичка от президента на Република България Румен Радев, който ни поздравява за всичко, което правим.“, съобщи за Нов живот Димитър Кондиков, създател и ръководител на първия мажоретен състав „Фаворитки“ и на първия ученически гвардейски отряд в България. Това внимание идва след гостуване при Радев през 2019 г. Кърджалийският отряд се подрежда наред с президентските гвардейци в почетен строй, а Румен Радев ги поздравява.

„От друга страна, 2020-та беше много объркана за всички. Нашите ангажименти не се реализираха, тъй като международните фестивали бяха отложени, а и в България нямаше тържества, където да участваме“, с разочарование съобщава Димитър Кондиков. Не успяхме истински тържествено да отбележим един славен юбилей – 40 години на мажоретен състав „Фаворитки“ към Средно училище „Отец Паисий“. Формацията е създадена по негова идея и с подкрепа на тогавашния директор Иван Стоилов.

В началото инициаторът не е гледан с добро око от властите, тъй като се е смятало, че налага западно влияние. Първите изяви на момичетата обаче се посрещат с въодушевление и това го спасява от неприятности.

Истинското възраждане на състава започва с идването през 2000 година на Наталия Михалевска – млада, ентусиазирана директорка, с отношение към новостите и с визия за бъдещето.

„Тя уреди за момичетата бели ботушки от обувния завод в Крумовград,  запали и целия учителски колектив. Златка Гачева уши първите полички, всички ни помагаха кой с каквото може“, спомня си Елена Кондикова. Сред първите ентусиазирани момичета са капитанката Катрин Стоянова, Мария Бечева, Надежда Карагьозова, Атанаска Мишонова, Даниела Павлова и други.

Елена Кондикова е дясната ръка на съпруга си от началото на неговите смели начинания. Тя следи за всеки детайл в облеклото, решава неотложни организационни проблеми, с две думи – върши „черната работа“. Нейният принос към успехите на децата е неоспорим.

Мажоретките бързо стават популярни. С техни изпълнения се откриват всички училищни и градски тържества. Започват да идват покани от всички краища на България. Лично министърът на образованието ги кани 4 поредни години да водят шествието на 24 май в София. Не закъсняват и участията в чужбина, откъдето се завръщат с куп награди. Безапелационни първенци стават на международните фестивали на танцовото изкуство в Терамо, Италия /2008 г./  в конкуренция на 20 състава; в Александра, Гърция /2010 г./; в Римини, Италия /2011 г./; в град Винчи, родното място на великия Леонардо, в Италия /2014 г./; в Париж, Франция /2018 г./ сред 64-те състава; в Сенж на остров Крък, Хърватия, /2019 г./

„Нашите момичета се открояват със своята оригиналност и зрелищност. Впечатляват публиката, защото изпълненията са на музика от световни хитове“, обяснява хореографът-виновник за представянето им. Той се възхищава от трудолюбието и всеотдайността на всички „фаворитки“. Не пропуска да благодари за непрекъснатата грижа и на сегашното ръководство на „Отец Паисий“ в лицето на директора Златко Атанасов. Всички в училището се гордеят с успехите на момичетата.

„Надявам се 2021 година да бъде по-добра. През ноември гвардейският отряд, който създадохме в Езикова гимназия „Христо Ботев“ със сърдечната помощ на тогавашната директорка Йорданка Чавдарова, навършва 15 години. Той е първата ученическа формация от този вид, последвана от 11 такива отряда в цяла България. Дано животът ни се нормализира, та да отбележим тази годишнина, както подобава“, добавя с оптимизъм Димитър Кондиков.

Гвардейците и мажоретките вървят в пакет от 2006 година и споделят славата у нас и по света. Към днешната дата те са една от емблемите на Кърджали. Дано да е така и в бъдеще.

Валентина ИВАНОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини