Изселниците ни в Истанбул по- респектирани от българските отколкото от турските власти за противоепидемичните мерки

Изселниците ни в Истанбул са по респектирани от българските, отколкото от турските власти за противоепидемичните мерки. Когато пребивават в Кърджали те стриктно носят предпазни маски. В изселническите квартали в Истанбул това правят около 40 % от нашенци.За разлика от България в Турция носенето на маски по улиците е задължително.У нас обаче се следи строго за карантината. Изселниците ни спокойно се разхождат по улиците в изселническите квартали без маски и ги слагат само ,когато видят полицаи. Това става, въпреки,че аптеките в мегаполиса раздават предпазните средства безплатно.

 Една от причините нашенци да са респектирани от българските власти  бяха регистрираните случаи на карантинирани пред Паспортна служба в Кърджали.На тях бяха наложени тежки санкции. Санкциите станаха достояние на изселническата общност в Истанбул. Затова и днес изселниците , които са се върнали в Кърджали се отличават със стриктното носене на маски по улиците.

  Нещо повече,изселниците ни тайно продължават да се събират в традиционните им заведения в кварталите Байрам паша, Гази Осман паша и Авджилар. За сега властите не са налагали санкции, въпреки,че имат информация, твърдят нашенци.

 Изселниците ни вече дишат с облекчение, след като в Турция започна ваксинацията срещу коронавируса. Пример даде лично президента Ердоган. Нашенци се надяват, че мерките на властите от двете страни на границата отново ще охлабят карантината и те отново ще могат безпрепятствено да пътуват.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини