Астроном, който вярва в извънземните, обяснява защо не е убеден от наблюденията на НЛО

    Ако представители на извънземна цивилизация посетят Земята, това би било едно от най-забележителните събития в човешката история.

    Все повече хора вярват, че извънземните са посещавали Земята, било то в древното минало или сега. 

    Учените отхвърлят тези вярвания, обяснявайки наблюденията с нормални физически явления.

    Учените не отричат принципно ​​съществуването на извънземни цивилизации. Но изискват неоспорими доказателство, че сме били посещавани от същества от друга звездна система.

    "Изключителните твърдения изискват изключителни доказателства", казва Карл Сейгън.

    "Аз съм професор по астрономия, който е писал много за търсенето на живот във Вселената. Преподавам и безплатен онлайн клас по астробиология. И не съм виждал лично НЛО", споделя Крис Импей (Chris Impey), професор по астрономия в Университета в Аризона, в статия в The Conversation.

    Неидентифицирани летящи обекти

    НЛО означава неидентифициран летящ обект. Нито повече, нито по-малко.

    Има дълга история на наблюдения на НЛО. Изследванията на НЛО във военновъздушните сили продължават от 40-те години на миналия век. Според някои в американския свръхсекретен военен полигон „Зона 51“ се изследват катастрофирали извънземни летящи чинии и други НЛО, както и че се правят аутопсии на извънземни същества. От разсекретени документи се разбира, че там са тествани експериментални летателни апарати със странни конструкции, а не НЛО. Според някои на това място има тела на катастрофирали извънземни от инцидента през 1947 г. в Розуел, Ню Мексико. Фактът, че инцидентът в Розуел скоро бе обяснен като катастрофа на военен балон, не разубеждава любителите уфолози.

    Колкото повече са разпространени историите за НЛО сред масовата култура, толкова по-често се съобщава за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти Любопитно е, че в Азия и Африка имат много малко наблюдения въпреки многобройното им населениео и по-голямата част от НЛО се появяват за хората в САЩ, а наблюденията рязко изчезват на канадската и мексиканската граница.

    Много хора, които казват, че са виждали НЛО, са или разхождащи кучета или пушачи. Защо? Защото те са най-много навън. Наблюденията се концентрират във вечерните часове, особено в петък, когато много хора се отпускат с една или повече напитки.

    Повечето НЛО имат банални обяснения. Над половината могат да се обяснят с метеори, болиди и планетата Венера. Такива ярки обекти са познати на астрономите, но често не се разпознават от другите хора. Докладите за посещения от необясними НЛО достигнаха своя връх преди около шест години.

    Няколко души, като бившия служител на НАСА Джеймс Оберг (James Oberg), имат способността да откриват и да намират конвенционални обяснения за десетилетия наблюдения на НЛО. Повечето астрономи намират хипотезата за извънземни посещения за неправдоподобна, така че концентрират енергията си върху търсене на живот далеч извън Земята.

    Много ентусиасти на НЛО и UAP (неидентифицирани въздушни явления) приеха новината за разсекретяването на подобни феномени от американските ВВС с радост, но влогърът Anton Petrov има тривиално обяснение на впечатляващите клипове на Пентагона. 

    Сами ли сме?

    Докато историите за НЛО продължават да се вихрят в популярната култура, учените се опитват да отговорят на големия въпрос, който повдигат НЛО: Сами ли сме?

    Астрономите са открили над 4000 екзопланети или планети, които обикалят около други звезди - брой, който се удвоява на всеки две години. Някои от тези екзопланети се считат за обитаеми, тъй като са близо до масата на Земята и на подходящо разстояние от звездите си, за да има течна вода на повърхностите им.

    Най-близката от тези обитаеми планети е на по-малко от 20 светлинни години, в нашия космически „квартал“. Екстраполирането на тези резултати води до предполагаемите 300 милиона обитаеми светове в нашата галактика.

    Всяка от тези земеподобни планети е потенциален биологичен експеримент и има милиарди години, откакто са се формирали, за да се развие животът и да се появят интелигентността и технологиите.

    Астрономите използват уравнението на Дрейк, за да изчислят броя на технологичните извънземни цивилизации в нашата галактика. В уравнението на Дрейк има много параметри с несигурни стойности, но тълкуването му в светлината на последните открития на екзопланети прави много малко вероятно ние да сме единствената или първата развита цивилизация.

    Тази увереност подхранва активно търсене на интелигентен живот, което досега е неуспешно. Така че изследователите промениха въпроса от "Сами ли сме?" в "Къде са те?"

    През 1950 г. в Националната лаборатория в Лос Аламос, след обсъждане на НЛО по време на обяд, ядреният физик Енрико Ферми пита: "Къде са всички?"

    Той изчислява, че в галактиката има около 300 милиарда звезди, много от тях милиарди години по-стари от Слънцето, а голям процент от тях вероятно ще имат потенциално обитаеми планети. Дори ако се е развил интелигентен живот на много малък процент от тези планети, тогава в галактиката трябва да има няколко интелигентни цивилизации. В зависимост от предположенията се очаква да са от десетки до десетки хиляди цивилизации.

    За една цивилизация, владееща технологиите за космически пътешествия, ще са нужни между 5 и 50 милиона години, за да колонизира галактиката Млечен път. Тъй като това трябва да се е случило няколко пъти в историята на нашата галактика, човек би трябвало да се запита къде са доказателствата за тези цивилизации? Това несъответствие между очакването, че трябва да има доказателства за чужди цивилизации или посещения, и презумпцията, че не са наблюдавани посещения, се нарича "Парадокс на Ферми".

    Дори и да съществуват интелигентни извънземни, има редица причини, поради които може да не сме ги намерили и те да не са намерили нас.

    Учените не отхвърлят идеята за извънземни. Но те не са убедени от доказателствата към днешна дата, защото са ненадеждни или защото има много по-прости земни обяснения.

    Съвременен мит и религия

    НЛО са част от конспиративните теории, включително разказите за отвличане от извънземни и житни кръгове, създадени от извънземни. Малко е вероятно интелигентни същества с високоразвити технологии да изминат милиарди километри само за да тъпчат житото ни.

    Полезно е да се разглеждат НЛО като културен феномен. Даяна Пасулка (Diana Pasulka), професор в Университета на Северна Каролина, отбелязва, че и митовете, и религиите са средство за справяне с необясними преживявания.

    "Според мен НЛО се превърнаха в някаква нова американска религия. Така че не, не мисля, че вярата в НЛО е лудост, защото някои летящи обекти са неидентифицирани и съществуването на интелигентни извънземни е научно правдоподобно", смята проф. Крис Импей.

    Но проучване установи, че вярването в НЛО е свързано с шизотипни личностни характеристики, тенденция към социална тревожност, параноични идеи и преходни психотични разстройства. Ако вярвате в НЛО, може да се замислите какви други нестандартни вярвания имате.

    "Не се присъединявам към „религията“ НЛО, така че може да ме наричате агностик. Спомням си един афоризъм, популяризиран от Карл Сейгън: Струва си да държите умът си отворен, но не толкова отворен, че да изпадне мозъкът ви", споделя авторът на статията в The Conversation проф. Крис Импей.

    Източници:

    An Astronomer Who Believes in Aliens Explains Why He's Not Convinced by UFO Sightings, The Conversation

    Are We In A 'Galactic Zoo' Protected By Aliens? Scientists Meet To Investigate The 'Great Silence', Forbes

    Източник: nauka.offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини