5 °C

Премиер и главен прокурор пак се скриха от евродепутатите

Министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев за втори път пропуснаха да се явят на изслушване пред Европейския парламент. В петък се преведе заседанието на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права, която бе посветена на реформите и борбата с корупцията в България.

Елена Йончева е единственият български евродепутат, който е член на групата, чиито заседания не са публични. Тя съобщи, че премиерът изрично е бил поканен на заседанието за ситуацията в България, но не е присъствал.

Вместо изслушване в Брюксел, Борисов предпочете обиколка в Югозападна България, където посети предприятие, болница, стадион и училище и разгледа как са извършени ремонти, финансирани с бюджетни пари.

"Дълбоко разочароващо е, че премиерът не намери време да участва в заседанието днес, както не намери време и през август 2020 г.. Явно в програмата на Бойко Борисов няма място за тема като върховенството на закона или тези дебати са му скучни, или твърде сложни", коментира Йончева.

На петъчното заседание на мониторинговата група правителството е било представено от хора на сравнително ниско ниво. Дошли са зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместниците на главния прокурор Красимира Филипова и Даниела Машева, както и председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. На поканата са се отзовали представители на Венецианската комисия и на Европейската комисия.

Евродепутатите имат възможност да задават писмени въпроси до националните власти, ако не са доволни от получената информация. През есента на миналата година те пак поканиха премиера и главния прокурор, които отново не се явиха.

Венецианската комисия намира за странни идеите на ГЕРБ

Очаквано пред евродепутатите е имало и дискусия за внесените през декември от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които въвеждат фигурата на специален прокурор, който да има право да разследва главния прокурор. Промените бяха експресно приети на първо четене без обществен дебат.

Специалният прокурор ще бъде избиран с обикновено мнозинство от Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на Прокурорската колегия на ВСС, където влиянието на главния прокурор е незаобиколимо. От законопроекта става ясно, че главният прокурор реално ще може да си избира кой прокурор да го разследва.

Венецианската комисия е останала изненадана от това решение на българския парламент. Представител на комисията е участвал в дискусията пред евродепутатите. Според източник на БНР той е заявил, че подобен прокурор не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно".

Христо Иванов: Знакови разследвания са имитация

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изпрати писмо до мониторинговата група преди днешното заседание. Той информира евродепутатите за прекратената прокурорската проверка за аудиозаписа на мъжа с глас като на Борисов.

Иванов коментира, че са тези проверки "българската прокуратура само имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото". По думите му прокуратура дори не е отговорила на въпроса дали Бойко Борисов говори от аудиозаписите, нито е установила произхода на златните кюлчета в премиерското шакфче, нито е идентифицирала и разпитала жената, която е направила снимките.

"Липсата на задълбочено разследване по тези случаи, въпреки големия обществен натиск, е още едно отражение и пример за липсата на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор", пише Христо Иванов, който напомня, че премиерът е показвал, че знае коя жена е снимала в дома му.

През октомври Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция, с която обяви, че има влошаване на положението с правовата държава и корупцията в България. Документът бе подготвен именно след дебат в Групата за демокрацията и върховенството на закона към комисията ЛИБЕ.

ЕП прие с "дълбоко съжаление", че в България има влошаване на "демокрацията и основните (човешки) права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация".

Европейският парламент изрази притеснение заради липсата на присъди по високите етажи на властта, която бе констатирана преди това и от Европейската комисия.

С резолюцията евродепутатите осъдиха полицейското насилие над протестиращи и журналисти. Действията на служителите на МВР са определени като "насилствени и непропорционални" и най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и "незаконните и прекомерни одити" на фирми, изразили своята подкрепа за протестите.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ва
  Ванчо
  11 -2
  18:18, 9 яну 2021
  До кога ще ни управлява този прост човек.
  • Ko
   koko
   11 -1
   18:26, 9 яну 2021
   До края на март

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини