Нивата на въглероден двуокис през 2021 г. с 50% над прединдустриалните

Човешката дейност ще доведе тази година до ръст в концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата до нива с 50 на сто над тези преди индустриалната революция, с което ще бъде преминат символичен праг в климатичните промени, прогнозира британската метеорологична служба, цитирана от Ройтерс.

2021 г. се смята за критична за изпълнението на целите от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., за да се избегнат катастрофални климатични промени. Според учени прогнозата подчертава нуждата от бързи действия за понижаване на емисиите въглероден двуокис от изгарянето на въглища, петрол и природен газ.

"Натрупването на въглероден двуокис в атмосферата от човешката дейност се ускорява", каза Ричард Бетс, климатолог от британското Метеорологична служба. "За увеличаването на нивата му с 25 на сто бяха нужни над двеста години, а сега само за 30 години достигаме ръст с 50 на сто".

Емисиите от изкопаемите горива и унищожаването на горите ще доведат до продължаващ ръст на натрупващия се въглероден двуокис в атмосферата през 2021 г. Очаква се за пръв път концентрациите да преминат 417 частици на един милион за няколко седмици от април до юни тази година.

Това рекордно ниво ще е с 50 на сто над концентрацията от 278 частици на един милион в зората на индустриалната епоха в края на 18 век, казват от Метеорологичната служба. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини