Денонощието през 2021 е малко по-късо

През 2021 г. Земята се върти по-бързо, отколкото през последните 50 години. Това съобщи Питър Уибърли, старши изследовател от Националната лаборатория по физика в Обединеното кралство за The Telegraph.

Продължителността на денонощието на Земята е фиксирана с точност до милисекунда с изобретяването на атомния часовник. Но точно поради тази точност се оказва, че земното време не винаги съответства на слънчевото време, тъй като въртенето на Земята се забавя. Просто казано, един ден на Земята трае частица от секундата по-дълго, отколкото показва часовникът.

За да се координира UTC със средното слънчево време UT1, 1 секунда се добавя „ръчно“ към продължителността на земната година приблизително веднъж на няколко години. И така, започвайки от 1970-те години, към "земното" време вече са добавени 27 секунди.

Но астрономическите наблюдения показват, че въртенето на Земята леко се е ускорило от юли 2020 г. насам. Денонощието сега е с около 0,5 милисекунди по-кратко от обикновено.

Сега физиците от цял ​​свят обсъждат дали следва за първи път в историята да бъде въведена така наречената отрицателна допълнителна секунда, защото средният слънчев ден ще бъде по-кратък от календарните дни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини