Какво се случи с камилите в Северна Гърция?  

Изображение 1 от 3

    Някога, преди няколко десетилетия, дървата бяха единственото средство за отопление на дома, камилите с наръч дърва не бяха необичайна гледка в селските райони на Гърция.

    Повечето камили в Гърция са използвани в Тракия, като броят им се е увеличил след обмена на население от 1923 г. между Турция и Гърция. В частност в Родопите, камилите са били много разпространени в селскостопанските райони.

    Най-известни са били тези на камиларя Велитин Деведжи, който живеел в Комотини. Камилите на Деведжи отивали в най-недостъпните райони на Родопите, за да пренесат от там дърва обратно в града.

    Една камила може да измине 22-25 километра (14-16 мили), носейки тежки товари. Деведжи имал 10 камили, с които транспортирал предимно дърва за огрев от планините и ги продавал в района на Комотини. Той ги продавал от врата на врата в къщите на християни и мюсюлмани.

    В годините на Османската империя семейството на Велитин Деведжи е било най-известното и богато семейство в Комотини, поради камилите, които са притежавали. Семейство Деведжи е едно от най-старите в Комотини и превоза с камили е тяхната професия. Деведжи означава водач на камила на турски език.

    Професията се предава от поколение на поколение и продължава до 1968 г., когато Велитин Деведжи починал и последната камила, притежавана от семейството, била продадена на месарницата, според историята на Атинско-Македонската агенция.

    Мехмед Деведжиоглу, син на Велитин Деведжи, израства сред камили и става ветеринарен лекар. Професията на предците му го вдъхновила за това. Той казва, че камилите могат да живеят навсякъде и много лесно се изхранват, тъй като могат да ядат сухи храсти, диви треви, дори тръни и се нуждаят от малко вода.

    С течение на времето в Родопите бяха изградени пътища, а планинските райони вече не бяха недостъпни и през 60-те години камиони замениха камилите при транспортирането на дърва до града.

    Вече не беше удобно да се поддържат камили в Родопите, но законът не позволяваше да бъдат заклани. В крайна сметка Деведжиоглу с връзки издействал да беше издадено разрешение за тяхното продаване в кланица. Така последните камили на Комотини станали на колбаси.

    Освен Комотини, Амфиса в Централна Гърция е място, където се отглеждат камили по времето на османското владичество. Те са били използвани за превоз на селскостопанска продукция.

    Те са заменени от мулета през първите десетилетия на 20-ти век и по-късно от камиони, след като пътната мрежа беше изградена и караваните на камилите изчезнаха от гръцкия пейзаж.

     Превод от гръцки Дарина Дееничина.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Й
      й
      0 0
      16:33, 3 яну 2021
      И в нашите селски райони,е имало камили.Даже в град Харманли.
    Последни новини