3 °C

Какво се случи с камилите в Северна Гърция?  

Изображение 1 от 3

  Някога, преди няколко десетилетия, дървата бяха единственото средство за отопление на дома, камилите с наръч дърва не бяха необичайна гледка в селските райони на Гърция.

  Повечето камили в Гърция са използвани в Тракия, като броят им се е увеличил след обмена на население от 1923 г. между Турция и Гърция. В частност в Родопите, камилите са били много разпространени в селскостопанските райони.

  Най-известни са били тези на камиларя Велитин Деведжи, който живеел в Комотини. Камилите на Деведжи отивали в най-недостъпните райони на Родопите, за да пренесат от там дърва обратно в града.

  Една камила може да измине 22-25 километра (14-16 мили), носейки тежки товари. Деведжи имал 10 камили, с които транспортирал предимно дърва за огрев от планините и ги продавал в района на Комотини. Той ги продавал от врата на врата в къщите на християни и мюсюлмани.

  В годините на Османската империя семейството на Велитин Деведжи е било най-известното и богато семейство в Комотини, поради камилите, които са притежавали. Семейство Деведжи е едно от най-старите в Комотини и превоза с камили е тяхната професия. Деведжи означава водач на камила на турски език.

  Професията се предава от поколение на поколение и продължава до 1968 г., когато Велитин Деведжи починал и последната камила, притежавана от семейството, била продадена на месарницата, според историята на Атинско-Македонската агенция.

  Мехмед Деведжиоглу, син на Велитин Деведжи, израства сред камили и става ветеринарен лекар. Професията на предците му го вдъхновила за това. Той казва, че камилите могат да живеят навсякъде и много лесно се изхранват, тъй като могат да ядат сухи храсти, диви треви, дори тръни и се нуждаят от малко вода.

  С течение на времето в Родопите бяха изградени пътища, а планинските райони вече не бяха недостъпни и през 60-те години камиони замениха камилите при транспортирането на дърва до града.

  Вече не беше удобно да се поддържат камили в Родопите, но законът не позволяваше да бъдат заклани. В крайна сметка Деведжиоглу с връзки издействал да беше издадено разрешение за тяхното продаване в кланица. Така последните камили на Комотини станали на колбаси.

  Освен Комотини, Амфиса в Централна Гърция е място, където се отглеждат камили по времето на османското владичество. Те са били използвани за превоз на селскостопанска продукция.

  Те са заменени от мулета през първите десетилетия на 20-ти век и по-късно от камиони, след като пътната мрежа беше изградена и караваните на камилите изчезнаха от гръцкия пейзаж.

   Превод от гръцки Дарина Дееничина.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Й
   й
   0 0
   16:33, 3 яну 2021
   И в нашите селски райони,е имало камили.Даже в град Харманли.

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини