Антон Чолаков хвана кръста на Богоявление, камили водиха шествието

Антон Чолаков с Разпятието

Антон Чолаков  хвана кръста,  който енорийския свещеник отец Петър хвърли във водите на Арда на Йордановден. Това е четвърти успешен опит на Чолаков. Предните му три постижения са в последователни години. Чолаков е на 24 години ,от Кърджали, следва в Националната спортна академия.

 Посвещавам успеха си на майка си, която днес има имен ден, каза пред журналисти кърджалиецът.

  Общо 72 млади хора от града се хвърлиха да извадят разпятието. Рекордът е от 74 участници в надпреварата.Победителят тази година получи стотачка.

   И днес Йордановден не мина без атракция. След като шествието в предни години бе водено от коне, магарета и волове,дойде ред и на камилите. Със съдействието на кмета Хасан Азис от цирк „Колизеум” от столицата бяха докарани мъжките камили Емир и Султан.Те са родом от Киргизстан.Транспортирани бяха със специален превоз. Много кърджалийци пожелаха да се снимат за спомен с животните. Дори победителят Антон Чолаков позира за снимка с тях.

 Енорийският свещеник отец Петър каза,че камилите водят шествието ,символизирайки търпението на българския народ в дългия и изтощителен преход.По издържливостта те си приличат с родопчанина.Казват се Емир и Султан и са символ на съжителството ни с мюсюлманите,подчерта отец Петър.

   Тази година кметът Хасан Азис не присъства на шествието, поради ангажимент в чужбина. Заедно с отец Петър начело на процесията застанаха областния управител Бисер Николов, народният представител Милко Багдасаров и зам.-кметът Иван Велев.

 Стотици кърджалийци съпроводиха хоругвите и иконата на Богоявление през централните улици на града до брега на Арда за да присъстват на хвърлянето на кръста.

Георги Кулов

Победителят
Антон с водача на шествието
Шествието
В центъра на Кърджали
В очакване на надпреварата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини