Кметът предложи единна ставка за данъците, опозицията без Багдасаров го подкрепи

Кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис предложи пред днешната онлайн сесия на Общинския съвет да се приеме единна ставка за данъка върху недвижимите имоти. Той призова за съблюдаване на националното законодателство и решение на Административния съд след протест на Прокуратурата.

Решението на Административния съд  налага да се приеме единна ставка за данък върху недвижимите имоти.

Досега действащите размери на данъка бяха 1,2 на хиляда за всички имоти на граждани и жилищни имоти на юридически лица  и 1,3 на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица. Нашето предложение е да се приеме една ставка за всички имоти в размер на 1,2 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. По този начин запазваме размера на данъка за физическите лица и намаляваме размера на данъка за нежилищните имоти на юридическите лица. Това посочи в докладната си градоначалникът.

Предвид „КОВИД“ кризата и изпитанието, пред което сме изправени всички, ръководството на общината осъзнава своята отговорност да не натоварва гражданите с допълнително данъчно бреме ,подчерта кметът.

Инж.д-р Хасан Азис предложи и промени в туристическия данък за апартаменти за гости. Те ще плащат налог като хотел с категория една звезда.

Отрицателен вот оповести председателят на Областният съвет на БСП и на групата съветници на социалистите Милко Багдасаров. Той се обяви категорично срещу популизма на областния управител, който търси популярност, атакувайки решения за повишаване на данъци. Имам 100 въпроса към Никола Чанев. Много е важно да каже защо позира с празна количка пред хипермаркет. Това следва да стане с празна кошница, заради политиката му, посочи Багдасаров.

 Радослав Милев от „Демократична България” подчерта, че не областният съвет а Прокуратурата е протестирала решение на местния парламент и че законите трябва да се спазват.

 Градоначалникът също се обяви срещу популизма.

Той представи и предложения за тарифи на местни такси, като се дебатира детайлно предложения на ОП „Обредни дейности”. Съветниците подкрепиха предложението на Моника Атанасова за увеличения на таксите на гробове с 50%.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ар
    Артист
    3 -1
    13:00, 30 дек 2020
    Постна показност, лицемерие на багдасара!
  • 2
    Въ
    Вълк
    2 -1
    15:18, 1 яну 2021
    Не ставка, а ОСТАВКА , страхливец , продажник, който не знае КОЙ Е, ни потекло, ни бъдеще, продължавай да поздравяваш кърджалийци за освобождението от норвежците.
Последни новини