Десетки страни спряха полетите от Великобритания заради новия щам на коронавируса

Белгия се присъедини към Нидерландия, като забрани от днес в полунощ полетите от Великобритания, в опит да ограничи разпространението на новия щам на коронавируса, появил се в Южна Англия, предаде Асошиейтед прес.

Тя освен това преустанови железопътните връзки с острова.

"Има много въпроси относно тази мутация и дали тя не е вече на континента", каза белгийският премиер Александер де Кро. Той уточни, че транспортните ограничения ще останат в сила най-малко 24 часа, и изрази надежда, че до вторник ще има повече яснота.
По-рано Нидерландия забрани полетите от Обединеното кралство до края на годината, след като британският премиер Борис Джонсън съобщи за нов вариант на вируса, който е с до 70 на сто по-заразен, припомня АП.

Франция реши да преустанови за 48 часа приемането на самолетни полети и друг пътнически транспорт от Великобритания заради санитарната обстановка там, каза по телевизия Ел Се И делегираният министър по транспорта Жан-Батист Джебари, имайки предвид новия щам на коронавируса. Забраната влиза в сила в неделя, в полунощ.

Пътуванията от Франция за Великобритания ще бъдат разрешени.

Норвегия ще изисква от пристигащите от Великобритания да покажат отрицателен тест за Ковид-19, за да влязат в страната. Освен това пристигащите оттам ще бъдат приканени да спазват 10-дневна карантина.

Канада обяви, че ще забрани повечето пътнически пътувания от Великобритания, започвайки в полунощ в неделя за поне 72 часа. Канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди новината в Twitter в неделя вечерта, като написа, че това се прави, за да се защитят канадците в цялата страна.

В Южна Америка Аржентина, Чили и Колумбия спряха директните полети до и от Великобритания. Еквадор също обмисля засилване на мерките за контрол на разпространението на вируса.

Приемът на полети от Великобритания беше спрян в Австрия, Германия, Израел, Ирландия, Италия, Кувейт, Швеция, Литва, Турция, Чехия, Хърватия.

Въздушният трафик с Великобритания е спрян в България, Латвия, Естония, Швейцария, Мароко, Финландия.

Саудитска Арабия напълно спря въздушния трафик с всички страни, затвори сухопътните граници и морските пристанища.

Въздушният трафик е спрян с Великобритания и други страни в Израел (Дания и Южна Африка), Турция (Дания, Холандия, Южна Африка), Швейцария (Южна Африка).

Ел Салвадор забрани влизането в страната на всеки, който е летял през Обединеното кралство или Южна Африка или е бил в една от тези две страни през последните 30 дни
Някои държави все още не са решили да затворят въздушните връзки с Великобритания, но са затегнали антиепидемичните мерки. По-специално, Гърция въведе седемдневна карантина за всички посетители от Великобритания. Испанското правителство ще засили контрола върху наличието на PCR тестове за пристигащи от тази страна.

Световната здравна организация обещава да информира обществеността за новия тип коронавирус, когато се знае повече за него. Организацията поддържа контакт с правителството на Великобритания.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини