5.-12. клас ще учат електронно поне до 8 януари

"Каква е ролята на училищата и детските градини в разпространението на заразата?

Много често ние сме склонни да правим заключения въз основа на лични наблюдения, но анализите от най-високото ниво в науката, публикувани в реномирани научни списания, правят ясно разграничение между по-малките деца и ученици и по-големите. В тях доминира заключението, че по-малките деца и ученици са в по-малка степен разпространители на заразата. Да, те са разпространител, но не е честно да обвиним децата като основна причина за разпространение на заразата. (...)

Училището, детската градина (...) не са до такава степен преносители, колкото са една друга многочислена среда със същата численост. Няма как да кажем, че безсимптомните деца са в по-голяма степен заразители, отколкото един симптомен възрастен, което най-често се твърди. Така че трябва да бъдем предпазливи, когато обвиняваме училищата и детските градини, най-вече трябва да имаме диференциран подход в това отношение", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев на днешния брифинг на НОЩ в отговор на журналистически въпрос.

Днес беше взето решение за възстановяване на присъствения учебен процес именно на база такъв диференциран подход: от 4 януари се отварят яслите, детските градини и училищата за учениците от 1. до 4. клас включително. Малките ученици няма да провеждат дейности по интереси, за да няма смесване на паралелки. Те ще приключат и учебната година с 2 седмици по-късно, за да може да се компенсира наложеното заради пандемията затваряне до 21.12.

5. - 12. клас ще учат електронно поне през първата седмица от новата година (4-8 януари), посочи Вълчев, но допълни, че "това не означава, че те ще бъдат на електронно обучение до края на януари".

Данните на МОН потвърждават, че в предучилищна възраст има много по-малко заболели и заразени учители, отколкото в по-високите етапи. Преди сегашното затваряне на системата, от 2400 училища в 1200 не е имало нито един случай на COVID-19. От друга страна - каза Вълчев - поради тревогата за здравето и живота на учителите, ще запазим възможността отделни училища по тяхно предложение да преминават на обучение в електронна среда, когато имат недостиг на учители, когато има заболели. 

Родителите, които желаят да задържат децата си у дома, а да не ги пускат на ясла и детска градина, ще имат възможност да направят това, като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние, напомни просветният министър. Те имат право на заплащане в размера на една минимална заплата месечно. В момента има над 1000 такива заявления. Отменен е и принципът на задължителност за децата в предучилищна възраст (5 и 6 г.), също заради ситуацията с пандемията.

Затварянето на училищата и ограничаването на спорта, а не затварянето на заведенията, е било най-тежкото решение за правителството - посочи на брифинга здравният министър Костадин Ангелов, който допълни, че Министерството на здравеопазването "се явява като контузия на българските спортисти" и е "длъжник на българското образование".

"Наблюдаваме какво се случва, притесненията на хората за затворени ресторанти, нощни заведения, изказвания на асоциации. Не, това не е проблемът. Това не е проблемът, който трябва да ни притеснява - дали нощните заведения, дискотеките, ресторантите са затворени. Проблемът, който трябва да ни притеснява и който вземаме с изключително голяма трудност, ако щете и емоция, с болка в сърцето, е затварянето на детските градини и училищата, спортистите. Защото образованието и спортът са два стълба в нашето общество, които дават една здрава и умна нация. Благодарение на образованието нашите деца печелят олимпиади по математика, по физика. Прочути сме навсякъде. Знаете колко български деца започват да учат в реномирани университети, печелейки международни олимпиади и това го дължим на образованието, което ние затваряме. Същото е при спортистите. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от тях са затворени. Най-големият проблем за един спортист на практика са контузиите. В момента Министерството на здравеопазването се явява като контузия на българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно. Това е нещото, което ни притеснява и в тази посока сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт, но сме наясно, че за да печелят децата олимпиади, за да побеждават българските спортисти, трябва да са здрави и именно това ни води във вземането на решения" - каза той.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ис
    Истината
    4 -2
    13:22, 17 дек 2020
    Закривайте МОН, образованието е тиня в калта, пълна гавра и п*рнография е това онлайн обучение. Те като са присъствено са гола вода, та камо ли сега! Неплатен за даскалчетата и нулева година!
  • 2
    За
    закривайте наред
    2 0
    22:03, 17 дек 2020
    Да се закрият не само МОН, но и РУО-тата и да се въведе мандатност на директорите на училища - до две три години и хайде да си ходят! Така неадекватни личности, които нямат други цели освен да злобеят няма да морят и погребват хора години наред! Така ако се наложи ще постискат зъби пред някоя самозабравила се директорка ипосле ще и теглят шута! Иначе няма оправия!
Последни новини