17 °C

Ще станат ли България и Турция братски страни с посредничеството на ДПС?

Ще станат ли България и Турция братски страни с посредничеството на ДПС?Този въпрос стои на дневен ред, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган,категорично изрази подкрепата си за ДПС по време на Десетата национална конференция на партията. Нещо повече турският политически елит легитимира Движението като турска партия в България и изрази очаквания за партньорство.Този акт се вписва в усилията на Анкара да утвърди позициите си сред мюсюлманско малцинство у нас. Няма по-подходяща политическа сила от ДПС. Тя не само има ключови позиции сред турци,българомохамедани и роми,но и европейски перспективи. ДПС е либерална партия, а либерализмът в неговите политически и икономически измерения господства не само на европейската ,но и на световната сцена.

  До обръщението на Ердоган на форума на ДПС не се стигна лесно.Турският президент преосмисли политическата си стратегия, след като Лютви Местан и ДОСТ не оправдаха доверието му.В изселническите среди се води сериозен дебат за грешната стратегия да се разделят мюсюлманите в България ,чрез противопоставящи се на ДПС политически субекти.Смяташе се за удачен македонския вариант,където има няколко албански и турски партии.Независимо дали социалисти или националисти са на власт,те присъстват в управляващите коалиции.В България този модел не сработи.На последните парламентарни избори Анкара претърпя пълен крах,като демонстративно подкрепяната от нея партия ДОСТ не успя да вкара в Народното събрание свои депутати. Младите кадри на ДПС не изневериха на Доган ,а с усърдие работиха за ДПС.Те обвързват бъдещето си с България и за мнозина ДПС е кауза.Това подчертава и зам.-председателят на партията инж.д-р Хасан Азис.

  Именно младите са устремени към позиции в местната и централна власт. Те присъстват в общините ,управлявани от Движението, имат представители и в парламента.Амбицирани са да влязат и в изпълнителната власт.Тези млади хора искат да работят за развитие на българо-турските отношения.

  В момента тези отношения вървят във възходяща насока. Генералният консул на Р Турция в Пловдив  Хюсеин Ергани определи българите като братски народ. Реджеп Таип Ердоган подчерта,че за него българският премиер Бойко Борисов е скъп приятел.

 Това не са само думи.България подкрепя съседите си в Европейския съюз и НАТО.Последната проява на солидарност е смекчаването на санкциите срещу Р Турция,заради кризата в Егея. България е изключително важна за Турция за стратегически й приоритети .Тя даде рамо за зоната за сигурност в Сирия.Посредничи за разбирателство с Европейската комисия.

  Според Турското външно министерство такива страни се определят като братски.Затова се гледа и в перспектива на младите хора от ДПС. Те могат да продължат политиката на партньорство между двете страни. И вместо препъни камък на добросъседските отношения да са мостът на разбирателството.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  44
  444
  6 -2
  09:34, 17 дек 2020
  Този отдясно на снимката,не трябваше да излиза от затвора!
 • 2
  Гр
  Гражданин
  6 -4
  10:17, 17 дек 2020
  Не Доган, Не Асан, Бойко е ключовата фигура, благодарение на него отношенията ни са много добри с РТурция. Добре, че много българи, турци, ц*****, арменци, ****** осъзнават тази НЕОБХОДИМОСТ!

Още новини

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини