Ще станат ли България и Турция братски страни с посредничеството на ДПС?

Ще станат ли България и Турция братски страни с посредничеството на ДПС?Този въпрос стои на дневен ред, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган,категорично изрази подкрепата си за ДПС по време на Десетата национална конференция на партията. Нещо повече турският политически елит легитимира Движението като турска партия в България и изрази очаквания за партньорство.Този акт се вписва в усилията на Анкара да утвърди позициите си сред мюсюлманско малцинство у нас. Няма по-подходяща политическа сила от ДПС. Тя не само има ключови позиции сред турци,българомохамедани и роми,но и европейски перспективи. ДПС е либерална партия, а либерализмът в неговите политически и икономически измерения господства не само на европейската ,но и на световната сцена.

  До обръщението на Ердоган на форума на ДПС не се стигна лесно.Турският президент преосмисли политическата си стратегия, след като Лютви Местан и ДОСТ не оправдаха доверието му.В изселническите среди се води сериозен дебат за грешната стратегия да се разделят мюсюлманите в България ,чрез противопоставящи се на ДПС политически субекти.Смяташе се за удачен македонския вариант,където има няколко албански и турски партии.Независимо дали социалисти или националисти са на власт,те присъстват в управляващите коалиции.В България този модел не сработи.На последните парламентарни избори Анкара претърпя пълен крах,като демонстративно подкрепяната от нея партия ДОСТ не успя да вкара в Народното събрание свои депутати. Младите кадри на ДПС не изневериха на Доган ,а с усърдие работиха за ДПС.Те обвързват бъдещето си с България и за мнозина ДПС е кауза.Това подчертава и зам.-председателят на партията инж.д-р Хасан Азис.

  Именно младите са устремени към позиции в местната и централна власт. Те присъстват в общините ,управлявани от Движението, имат представители и в парламента.Амбицирани са да влязат и в изпълнителната власт.Тези млади хора искат да работят за развитие на българо-турските отношения.

  В момента тези отношения вървят във възходяща насока. Генералният консул на Р Турция в Пловдив  Хюсеин Ергани определи българите като братски народ. Реджеп Таип Ердоган подчерта,че за него българският премиер Бойко Борисов е скъп приятел.

 Това не са само думи.България подкрепя съседите си в Европейския съюз и НАТО.Последната проява на солидарност е смекчаването на санкциите срещу Р Турция,заради кризата в Егея. България е изключително важна за Турция за стратегически й приоритети .Тя даде рамо за зоната за сигурност в Сирия.Посредничи за разбирателство с Европейската комисия.

  Според Турското външно министерство такива страни се определят като братски.Затова се гледа и в перспектива на младите хора от ДПС. Те могат да продължат политиката на партньорство между двете страни. И вместо препъни камък на добросъседските отношения да са мостът на разбирателството.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    44
    444
    6 -2
    09:34, 17 дек 2020
    Този отдясно на снимката,не трябваше да излиза от затвора!
  • 2
    Гр
    Гражданин
    6 -4
    10:17, 17 дек 2020
    Не Доган, Не Асан, Бойко е ключовата фигура, благодарение на него отношенията ни са много добри с РТурция. Добре, че много българи, турци, ц*****, арменци, ****** осъзнават тази НЕОБХОДИМОСТ!
Последни новини