И НСИ поиска отлагане на преброяването на населението

Да се отложи началото на преброяването на населението заради епидемичната обстановка, поиска председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски, предаде БГНЕС.

Като мотив Цветарски посочи епидемичната обстановка и опасността за здравето на анкетираните и преброителите, които и все още не са обучени, тъй като не е редно събирането на много хора на едно място.

По думите му не може да посочи с какъв период да бъде удължен срокът, но уточни, че преброяването не може да се отложи с една година, тъй като Европа изисква то да се проведе през 2021 г.

Председателят на НСИ припомни, че преброяването трябваше да започне в 0:00 ч. на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20:00 ч. на 15 февруари 2021 г.

Само преди седмица двама депутати от ГЕРБ внесоха предложение за законови промени, чрез които правителството може да промени срока за преброяването на населението заради обявената епидемична обстановка.

Мотивите на Александър Ненков и Александър Иванов са свързани с епидемиологичната обстановка в страната и невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през януари и февруари.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини