ГЕРБ предлага преброяването на населението да е след изборите

Двама депутати от ГЕРБ са внесли предложение за законови промени, чрез които правителството може да промени срока за преброяването на населението заради обявената епидемична обстановка.

Предстоящото преброяване на населението е в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г. и е фиксирано в Закона за преброяването на населението.

Депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Александър Иванов предлагат чрез решение на Министерски съвет да бъде променен срокът за провеждане на преброяването, но не посочват срок за отмяна и кога да бъде проведено то.

Другото предложение, изпратено до председателя на парламента от Ненков и Иванов, е да се промени и срокът за изготвяне на доклад от преброяването - от 31 декември 2021 г. да стане "едногодишен от провеждането на преброяването".

В мотивите си Ненков и Иванов пишат, че предвид епидемиологичната обстановка в страната и невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през януари и февруари, съществува реален риск от сериозни проблеми при провеждането на преброяването, особено при преброяването с преброители, което изисква директен контакт с лицата и посещение на домакинствата и жилищата.

„Електронното преброяване няма да се повлияе пряко от епидемиологичната обстановка, но работата на преброителите ще бъде сериозно затруднена“, добавят те.

Депутатите посочват, че рисковете от провеждането на преброяване с преброители ще доведе до неизпълнение на задълженията на страната към европейското законодателство и налагане на санкции на България.

Така на практика двамата народни представители могат да отложат преброяването, което е непосредствено преди парламентарните избори.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини