В Шотландия привържениците на независимостта вече са твърдо мнозинство

В Шотландия привържениците на отделяне от Обединеното кралство вече са категорично мнозинство - това показват 16 поредни допитвания, проведени от началото на юни до началото на декември тази година, предаде BBC.

Преднината на привържениците на независимостта варира между 1 и 16 процентни пункта, като между 6 и 14 процента от анкетираните все още нямат позиция по въпроса.

Същевременно е нараснал рейтингът на управляващата Шотландска национална партия, за която постигането на независимост за Шотландия е програмна цел. Сега тя има подкрепата на 55% от населението.

Още от 2016 г., когато се проведе референдумът за Брекзит и шотландците, за разлика от жителите на Англия и Уелс, с категорично мнозинство гласуваха против напускане на ЕС, Шотландската национална партия начело с Никола Стърджън постоянно поддържа темата за нуждата от нов референдум за независимост. Доскоро обаче социологическите проучвания не даваха трайни основания на привържениците на независимостта да се надяват на успех.

На референдума за независимост през септември 2014 г. 55.3% се обявиха против отделянето на Шотландия, а 44.7% гласуваха "за".

С пандемията COVID-19 обаче ситуацията се променя. Според британските наблюдатели, ключова роля за това има начинът, по който шотландците възприемат медийните образи на лидерите Никола Стърджън и Борис Джонсън в борбата им с коронавируса - Стърджън е значително по-решителна и ефективна от премиера Джонсън.

Населението на Шотландия е десет пъти по-малобройно от това в Англия, но случаите на заразяване са около 15 пъти по-малко, а жертвите на COVID-19 са около 13.5 пъти по-малко.

Стърджън убедена: Независимостта на Шотландия никога не е била толкова сигурна
Стърджън убедена: Независимостта на Шотландия никога не е била толкова сигурна

Шотландия е "страна на прага на създаването на история"

Същевременно се засилва и факторът Брекзит - в новогодишната нощ процесът на излизане на Великобритания от ЕС ще бъде завършен. Много шотландци са недоволни, че Лондон против волята им ги кара да напуснат общността.

Сред младите шотландци - между 16 и 24 години, 80% подкрепят идеята за отделяне от Обединеното кралство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини