Шотландия иска бъдеще в ЕС

Настроенията за независимост на Шотландия се засилват. По думите на премиера на местното правителство Никола Стърджън е по-добре шотландците да вземат бъдещето си в свои ръце, отколкото да бъдат изтръгнати насила от европейската общност, предаде Дойче веле.

На митинга за независимост в Глазгоу в съботния ден участваха над 20 хиляди души. Много от участниците носеха шотландски знамена.

За първи път през последните 5 години в подобна проява участва и самата Никола Стърджън. Тя предупреди, че победа на Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън на предстоящите парламентарни избори би означавала, че "Шотландия ще бъде изтръгната против волята си от семейството на европейските страни".

"Много по-добра алтернатива е да вземем бъдещето си в свои ръце и да станем независима страна", призова тя.

Още в събота сутринта тя публикува на сайта на Националната партия на Шотландия (SNP) специално обръщение.

"Независима Шотландия е по-близо, отколкото когато и да било. Това наистина е в рамките на възможното", написа Стърджън.

Преди това тя призова да се проведе нов референдум за независимост от Обединеното кралство около Коледа.

Припомняме, на референдума през 2014 г. 55% от шотландците се обявиха против независимостта. За този резултат допринесе изразената позиция от страна на ЕС, че ако регионът напусне Обединеното кралство, това ще означава и напускане на Европейския съюз. Преди изявлението на Брюксел социологическите проучвания показваха голяма вероятност избирателите да предпочетат независимостта.

Шотландските националисти са категорични, че британският референдум от 2016 г. в полза на Брекзит означава, че е необходим още един референдум за независимост на Шотландия, тъй като при допитването 62% от шотландците са гласували за оставане в ЕС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини