КТПП:БТПП е сред първите 11 в света одобрена във веригата за сертификати за произход

През тази година над 140 000 потребители са проверили сертификати за произход, издадени от акредитираните палати, в специалния верификационен уебсайт на МТК-Париж 

Международната търговска камара – Париж информира, че Търговско-промишлената и земеделска палата (ТПЗП) на Бейрут и Планината Ливан е приета за най-новия член на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход на стоки. Така Ливан става 27-мата държава, която се присъединява към Международната акредитационна верига, в която членуват общо 684 търговско-промишлени палати. Генералният директор на ТПЗП на Бейрут и Планината Ливан Рабих Сабра каза по повод членството в Международната акредитационна верига, че това е допълнителна гаранция за бизнеса, че акредитираните палати спазват най-добрите практики при боравенето с фирмена информация и издаването на външнотърговски документи.

Напомняме ви, че след успешно приключила процедура по акредитация през ноември 2014 г., Българската търговско-промишлена палата бе сред първите 11 търговски палати от цял свят, одобрени за членове на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход. Палатата стана единствената организация в България с международно признание да извършва тази дейност и получи специален етикет /международен знак/ с уникален номер, идентифициращ я като международно акредитирана палата. Международният знак отпечатан върху бланките на сертификати за произход на стоки е гаранция за банките, бизнеса, митническите администрации и търговците, че документите са издадени съобразно най-строгите международни правила и стандарти. БТПП притежава и разрешение за издаване на непреференциални сертификати за произход от Агенция „Митници“.

МТК - Париж разработи и специален верификационен уебсайт - https://certificates.iccwbo.org/, в който акредитираните палати ежедневно публикуват информация за издадените от тях сертификати за произход на стоки и който е достъпен за проверка от митническите администрации и други заинтересовани страни в реално време. На фона на нарастващата несигурност в търговските отношения, породена от пандемията от COVID-19, верификационният уебсайт на МТК дава допълнителна сигурност за автентичността на издадените сертификати за произход на стоки, като броят на потребителите му е нараснал до 140 000 само през настоящата година. За сравнение, през 2019 г. техният брой е бил 48 000, а през 2018 г. – 27 000.

Повече информация за издаването и заверката на сертификати за произход на стоки и други външнотърговски документи може да получите на интернет страницата на БТПП: https://www.bcci.bg/tradereg-fordoc-bg.html, както и от служителите на Дирекция „Търговски регистър и членство“ в гр. София и 28-те регионални търговско промишлени палати/камари.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини