Здравният министър показа кашоните с нискомолекулярен хепарин

Няма недостиг на нискомолекулярен хепарин в страната. Осигурени са 300 000 дози от медикамента с различна дозировка.

Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и заместник-министър Евгени Григоров, които дадоха информация за доставките на нискомолекулярен хепарин. Брифингът се проведе в логистичен комплекс, сред кашони с медикаментите.

Медикаментът, освен за лечение на COVID-19, се използва и от бременни, страдащи от тромбофилия, а преди седмици имаше сигнали, че той липсва от аптечната мрежа.

Днес проф. Ангелов уточни, че с тези количества ще бъде зареден целият болничен пазар. Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани ще се отпускат по извършени предварителни споразумения с притежателите на разрешения за употреба по 2000 опаковки от медикамента.

Здравният министър увери, че към настоящия момент няма недостиг както на ниво аптеки, така и в лечебните заведения. Няма и сигнали от болниците за проблем. Той подчерта, че не имало пациенти, които да са имали нужда от медикамента и са останали без лечение.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Борисов е наредил ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с COVID-19.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини