Слави Трифонов: Ще се явяваме сами на изборите

Шоуменът Слави Трифонов обяви, че партията му "Има такъв народ" ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори.

"В последните дни виждам, че името на партия "Има такъв народ" и моето име се спрягат като участници в какви ли не предизборни коалиции. Затова искам най-безапелационно да кажа следното: Партия "Има такъв народ" ще се яви сама на изборите", написа той във Фейсбук.

До това съобщение се стигна, след като в събота бившият омбудсман и настоящ лидер на платформата "Изправи се.БГ" Мая Манолова каза пред БНТ, че се водят преговори за широко обединение между нейната формация, "Има такъв народ" и "Демократична България" срещу премиера Бойко Борисов. Тя обаче не отговори директно дали говори за предизборна или следизборна коалиция.

Дни по-рано и адв. Николай Хаджигенов, който е част от "Отровното трио", направи подобно изказване. "Не работим по създаване на партия. В момента работим по създаване на коалиция - "Отровното трио", гражданите и партии. Тоест, създаваме политически образ на площада", каза той в предаването "Денят с Веселин Дремджиев". Адв. Хаджигенов не пожела да назове конкретни партии, защото разговорите все още били неофициални. Добави, че се стремят към "максимално широк фронт срещу корупцията, разбирай срещу ГЕРБ".

За плановете на "Отровното трио" Хаджигенов поясни, че е дошъл моментът "да направим следващата стъпка – да нагазим в калната локва известна като българската политика". Дълго време той и колегите му от "триото" Арман Бабикян и Велислав Минеков заобикаляха отговора на въпросите дали ще участват в изборите. Последните им изяви обаче показват, че имат такова намерение.  

За евентуална широка коалиция срещу ГЕРБ се говори от месеци, вероятно защото антикорупционните протести срещу правителството и главния прокурор обединиха привърженици на партии от различни краища на политическия спектър, някои от които доста несъвместими. В края на октомври "Отровното трио" покани Манолова, "Демократична България" и партията на Слави Трифонов да обсъдят създаването мрежа и работни механизми за гарантиране на честни избори. "Демократична България" не изпрати свои представители на срещата, но останалите се договориха. Събитието бе изтълкувано като полагане на основите за бъдеща коалиция. "Отровното трио" и Манолова отрекоха това да е вярно, а досега партията на Трифонов поддържа политика на "радиомълчание", както прави още отпреди да е създадена.  "Има такъв народ" упорито отказват да отговарят на официални и неофициални въпроси за плановете си, за структурите си и пр. Дори самото учредително събрание мина като форум на полулегална организация. 

"Демократична България" се дистанцира от процеса по договаряне на взаимодействие за честни избори, но през октомври съпредседателят Христо Иванов обяви онлайн мерките срещу изборни манипулации. Поясни, че целта е да се избегне "всякакъв съпътстващ политически "шум" около "призивите за координиране между различни заинтересовани страни на усилията за гарантиране на честността на изборния процес".

Миналата седмица другият съпредседател на обединението Атанас Атанасов каза пред БНТ, че "в следващия мандат "Демократична България" ще се бори да получи управленски мандат, който да реализира със сегашната извънпарламентарна опозиция" и добави, че социолозите дават шанс за влизане в парламента на формация около Манолова и на партията на Трифонов. Той отрече да се прави общ политически проект, но призна, че има "совалки" и такива идеи. По думите му имало неформални разговори не само с други политически сили, но и вътре в коалицията. 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини