Ако пациентът има положителен антигенен тест, няма право на безплатен PCR

От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти.

"Няма да бъдат издавани направления на контактни и долекуващи се, т.е. един път изследване по линия на фонда, след това втори път няма да могат да бъдат издавани. И пак казвам - само за болни хора - хора, които отиват в чужбина или на курорт, няма да получават направления и въобще да не се обръщат към личните си лекари." Това подчерта в "Денят започва" д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.

Той разясни, че ако пациентът има антигенен тест, няма право да получи безплатно изследване на PCR.

"Което е едно косвено доказателство, че в момента фондът признава антигенния тест, за съжаление това, което се получава в практиката, е, че когато се постъпва в болница антигенният тест не важи и трябва да бъде PCR тест,", каза д-р Миндов.

Той благодари на Лекарския съюз и на преговарящите, че е отпаднала регулацията в издаването на PCR направления и че така личните лекари могат да издават необходимия брой изследвания и нямат лимит.

Д-р Миндов отбеляза, че при електронните PCR направления се избягва контакта на възможно заразени с COVID с други хора, защото е необходимо само да се обадят на личния си лекар.

"Ще се обади на личния си лекар, ще каже какво има, той ще събере информацията, ще прецени състоянието и малко след това пациентът ще получи един буквено цифров код, който е за лабораторията и може да отиде в най-близката до него лаборатория, да предостави личната си карта, кода в лабораторията и ще бъде изследван безплатно", разясни д-р Миндов.

Той призова пациентите да бъдат търпеливи, защото процедурата изисква време.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    07:37, 2 дек 2020
    Миндов,ти лекар ли си или мутра?Всичко,свързано с пандемията,се плаща от държавата!Вожда Борисов да спре магистралите,да хване някой тир на границата,да изгони търтеите в аганциите и ще намери пари-и без това няма да гласува никой за "герберастическата мафиотска хунта".
Последни новини