МТСП уточнява критериите за достъп до помощта за родители на деца до 14 години

От Министерството на труда и социалната политика уточняват, че хората в неплатен отпуск, които не са имали възможност да ползват останалия си платен годишен отпуск, може да се възползват от месечната целева помощ за семейства с деца до 14 г., които учат от разстояние.

За целта трябва да имат бележка от работодател, че са в неплатен отпуск и не са успели да ползват правото си на платен.

Хора с деца в частни детски градини и училища или в индивидуална форма на обучение също могат да се възползват от помощта, ако отговарят на критериите.

В служебните бележки за доходите, които родителите трябва да вземат от работодател, трябва да е вписан размерът на последното брутно възнаграждение.

Жените в майчинство не могат да се възползват от мярката. Причината е, че през първата година те получават обезщетение за бременност и раждане от държавното обществено осигуряване, а през втората ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. В същото време, ако вторият родител е в неплатен отпуск заради затворен бизнес, той може да поиска от работодателя си и да бъде включен за компенсация в размер до 24 лв. по мярката "Запази ме" на Агенцията по заетостта.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини