Борисов пред FAZ: Успешен политик съм, но личният ми живот е провал

„Сега не искам дори да виждам жени. Вижте, успешен политик съм, но личният ми живот е провал. Работя 20 часа на ден, цялото ми време е прекарано в работа, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали. Казват, че имам къща в Барселона, имение в Лос Анджелис или на гръцки остров, където дори се твърди, че съм убил манекенка. Когато хората се вгледат, нищо не остава от тези обвинения." Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за неделния брой на германския всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, озаглавено "Политикът, пистолетът и парите".

Цитираното интервю е правено на 9 октомври в София. Разговорът на Борисов с дългогодишния кореспондент на Балканите Михаел Мартенс е продължил два часа и половина. Журналистът неколкократно задава въпроси за скандалните снимки от спалнята на премиера, в които на нощното му шкафче се вижда пистолет, а в него - пачки с пари. Борисов заобикаля въпросите за кадрите, публикувани през юли.

"Въпреки всичко, в този случай трябва да се възхищавам на извършителите колко добре са го подредили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба", казва още Борисов, според когото "в България отдавна има черен пазар за компромати".

Борисов сравнява жената, която вероятно е направила снимките, с Мата Хари - прочутата холандска стриптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. Премиерът изпада и в откровения, че вече не иска да вижда жени.

В отговор на въпроса не се ли притеснява от факта, че лидерът на държава, членка на НАТО, може да бъде сниман без проблем в спалнята си, Борисов казва:

"Работата е там: никога през всичките тези години, когато някоя дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата."

Когато журналистът пита не е ли това невероятна небрежност, той отвръща: "Вероятно беше безразсъдно. Именно поради това, на извършителите вероятно им е било лесно", но същевременно "красива жена може много лесно да преодолее защитата ми" и именно така враговете са вкарали златото и парите според него.

От обясненията на Борисов става ясно, че той не поставя под съмнение автентичността на снимките и казва, че най-вероятно са направени "през последните 2-3 години, най-вероятно през 2017 г.

Според него планът за това бил подготвян от години и "всичките ми реформи само подтикнаха враговете ми да действат".

Според Борисов впечатлението, което оставяли снимките било, че живее "при прости условия. Почти като в казарма".

Банки

Премиерът твърди, че "банковата ни система е толкова стабилна, че престъпни машинации и рухване на банки като след промените и когато социалистите бяха на власт в България, са невъзможни." Думите му предизвиква въпрос означава ли това, че "банките на България са толкова сигурни, че хората вече няма нужда да държат пачки пари и кюлчета злато на нощните си шкафчета, както може да се види на снимките". Борисов не отговаря.

Разговорът се насочва към начина, по който изглежда България в Европа и резолюцията, която Европарламентът одобри в подкрепа на протестите и законността през октомври. Коментарът на журналиста е за тревогите на ЕП за злоупотребите с евросредства в България, но Борисов обяснява приетия документ с работата на "политическите противници" в парламена - обратно, комисията, която работи по темата "не политически, а професионално и с факти" продължава премиерът, не е открила проблеми с употребата на фондовете. Попитан дали изразът "системен отказ" от придържане към основните ценности на ЕС е просто политическа пропаганда, той отговаря утвърдително и отново противопоставя резолюцията на доклада на Еврокомисията за върховенството на закона от края на септември (където всъщност имаше остри критики към България - например към съдебната система и медийния пейзаж).

Борисов обяснява, че в България "има много разследвания, включително срещу министри или заместниците им, срещу депутати, кметове и различни олигарси" - това е в отговор на думите, че по времето, когато главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши бе антикорупционен прокурор, бяха издадени десетки присъди срещу знакови фигури във властта и "или Румъния е много корумпирана, а България е пример за върховенство на закона, или просто няма борба с корупцията в България като в Румъния."

Северна Македония

"За мен беше голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент относно България повдигна въпроса за предполагаемо македонско малцинство в България. В България няма македонско малцинство", казва още Борисов пред журналиста.

По повод преговорите за членство на Северна Македония в ЕС българският премиер заявява, че "единствената държава, която би искала началото на присъединителните преговори със съседната ни република дори повече от Германия, е България".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    3,
    3,14
    9 -3
    15:34, 29 ное 2020
    Няма вече нищо човешко в теб,Бойко!
  • 2
    19
    1952
    6 0
    08:47, 30 ное 2020
    ПКП ли ти каза ,че си успял политик,или "мисирките"?Запомни:за 11 години провали себе си,провали партията си,провали страната си пред Европа и света и т.н.-пълен провал на един самозабравил се и безскруполен "тип"!Така ще влезеш в историята на България!
  • 3
    Са
    Сам да се хвали
    5 0
    10:20, 30 ное 2020
    Е признак на някакво психично заболяване. ФАКТ. Що не излезе пред протестиращите в София да го каже ами обикаля помашките села
Последни новини