Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата

Като пакет и баланс между здравни, икономически и социални, новите мерки са пожарни и закъснели". Така президентът Румен Радев определи ограниченията срещу разпространението на коронавируса, които се въвеждат от 23.30 ч. днес и ще важат до 21 декември.

"Приетият от управляващите държавен бюджет за следващата година е неадекватен, а фарсът, който се разигра с новата Конституция на ГЕРБ, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България", каза още Радев. Коментарите му дойдоха, след като присъства на ритуала по полагане на основния темелен камък на новостроящия се храм "Св. Пимен Зографски" в столичния район "Изгрев".

Радев за първи път коментира последните противоепидемични мерки от страна на правителството, въпреки че те бяха анонсирани в понеделник и впоследствие приети на Министерски съвет два дни по-късно.

"Използването на тази криза за пиар води до загуба на човешки животи. 10 г. лекари и медицински сестри напускат страната, Здравната каса се източва, реформи няма, закриват се общински болници, лятото беше пропуснато за действия и сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните. Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване, както е по Конституция", каза Радев.

Той апелира хората да спазват мерките, за да бъдат разтоварени лекарите и медицинските мерки, които работят извън предела на своите възможности. Допълни още, че когато се налагат строги ограничения, трябва с този пакет да се залагат и съответните социални и икономически мерки, а не впоследствие.

Президентът определи приетия бюджет за следващата година като "неадекватен на текущите реалности".

"Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения. Приходите при този бюджет няма откъде да дойдат", каза Радев.

Държавният глава коментира и отхвърления проект на ГЕРБ за нова Конституция, който бе афиширан като решение на проблемите на държавата от премиера Бойко Борисов преди 4 месеца.

"Аз мисля, че Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България. Премиерът използва Конституцията единствено за да спечели още някой друг месец на власт с една цел - те да правят изборите по тяхната система. Това, което става в българския парламент, подходът към Конституцията, това е скандал, това е абсолютно недопустимо", заяви Радев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Бр
    Браво Президенте
    16 -13
    14:47, 27 ное 2020
    Радев е точно в целта както обикновено.
    От 22 години, България е в кървавите лапи на алчно,злобно,смъртоносно Чудовище -ГЕРБ !
    Ще го унищожим Заедно !
    • ..
      ...
      13 -6
      14:48, 27 ное 2020
      От 11 години .Извинете.
  • 2
    См
    Смешник селски
    12 -20
    15:13, 27 ное 2020
    Скрий се бе, фигурант! Скрий си грозна та, тъпа,... Виж коментара
  • 3
    Пъ
    Пълна скръб!
    16 -13
    15:32, 27 ное 2020
    В цял свят хората умират заради Коронавируса, само в БГ умират от правителството! :)
    То бива злоба, ама чак пък толкоз.... смешна работа!
    • Цв
      Цветан Цветанов
      2 -3
      20:24, 27 ное 2020
      Да но пак сме номер едно!!!! Защо ли???
  • 4
    Об
    ОБИКНОВЕН ЧОВЕК
    14 -8
    16:28, 27 ное 2020
    Абсолютно точно ,както винаги изказване на президента. Пълен хаос в здравеопазването.милиарди се наливат но не в полза на обикновения човечец а за лекарите и най вече за началниците -лекари- разни професори началници нва отделения управители на т.нар.болници.всички те-послмедните са едни феодали в структурните им звена с държавни и народни пари. Дайте една справа за 2019 и 2020 година до сега за 100 такива лица относно паричните им приходи и ще се хване народа за главата -стотици хиляди лева. Отделно рушвети,рекети. Какво е реалното положение в повечето здравни заведения: да не попаднеш,тежко ти ако се излекуваш е случайно. За обикновения човек никакво отношение некакво здравеопазване.трябва да си на висока позиция,от лекарския бранш или с голям рушвет че да ти се обърне внимание и то адекватно - с прием обноски,специални лекарства и т.н. И т.н и т.н всички това е напъълно и за най големия будала известно. Изхода е един. Няма да ви пиша а най после се сетете обикновени хора които ви смятат за прости и страхливи.иначе все повече ще ритаме камбаната.
    • Ко
      Коки
      0 0
      19:35, 29 ное 2020
      Ти сериозен ли си
  • 5
    За
    Запознат
    10 -8
    17:59, 27 ное 2020
    Този резилдент да каже какво смисленно е направил през тези 4г за народа Кои вдигна юмрук и изкара лумпените на улицата кои каза че на Шипка вируса е един а в София друг този само ръси тъпизми
Последни новини