България години напред ще е в топ три по средна възраст на нацията

България сега и много години напред ще бъде в топ три в света по отношение на средна възраст на нацията. Непрекъснато нараства темпото на увеличаване на средната възраст на нацията, каза директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на онлайн дискусия за Националния план за възстановяване и устойчивост на България, за четвъртия стълб от Плана - "Справедлива България".

По думите му дългосрочната грижа е нещо, което всички признават, че трябва да бъде направено. По време на дискусията социалният министър Деница Сачева съобщи, че за дългосрочните грижи за възрастните са отделни 755 млн. лева, най-голямото перо от разходи в социалната сфера.

Нейков посочи, че това е огромен приоритет за нашето общество, но до момента според него се финансират само отделни услуги без стратегическа цел. Той смята, че трябва да има източник на финансиране, който устойчиво да фокусира този проблем, да се превърне дългосрочната грижа в нов осигурителен риск.

Нейков отново припомни тезата си за огромните резерви на пазара на труда - възрастните хора, тези, които нито учат, нито работят, хората с увреждания.

Той смята, че България за десетилетия напред ще трябва да развива истинска индустрия от социалната икономика. На социалната икономика не трябва да се гледа като възможност за създаване на стотина малки социални предприятия, а е необходимо да се направи специален фонд за нея, чрез който да се създадат работни места и да се решават социални казуси, заяви бившият социален министър.

По думите на Нейков в почти всички страни от Г-20 има система за професионалното ориентиране, която у нас се наблюдава само на ниво "табела" в средното и във висшето образование. Експертът смята, че и в България трябва да се създаде възможност хората сами да откриват собствените си силни страни и така пазарът на труда ще получи мотивирани хора.
Той призова и за създаване на Национална система, в която във всеки един момент да се показва с какъв капацитет разполага определена община или регион.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини