9 °C

Стресът от изолацията и икономическата несигурност в пандемията отключват агресията у дома

  25 ноември е обявен за Международен ден против насилието над жени.

  В целия свят на тази тема се посвещават поредица от събития, които ще продължат до 10-ти декември-Международният ден на правата на човека. Двете дати  са обвързани, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

  Така се ражда и глобалната кампания „16  дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, която е под егидата  на ООН.

  В ситуацията на здравната криза, ограничаването на свободното движение и затварянето на хората по домовете им в редица държава за по-дълго или по-кратко време, заради стреса в тази ситуация на икономическа и социална нестабилност, специалистите отбелязват ръст на домашното насилие в глобален мащаб.

  В региона на Хасково данните са също тревожни, споделя психологът Петя Петкова, управител на Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и съучредител на Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“, част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“.   

  -Г-ж Петкова, през март, когато бяха наложени първите драстични мерки заради здравната криза у нас, когато много хора останаха по домовете си, а някои загубиха и работата си, прогнозирахте скок на случаите на домашно насилие, сбъдна ли се това мрачно очакване ?

  -За съжаление да, данните са стряскащи, дори и за нас от Фондацията. Отчитаме ръст от 32 % на регистрираните случаи на местно ниво от началото на годината до октомври, в сравнение същия период на миналата година. Най-сериозното покачване е именно в предходния период на затваряне на държавата. Колегите от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“ отчитат увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната от 30% до почти 50% на места. Данните и в световен мащаб са в тази посока- ръст на домашното насилие от началото на пандемията.

  През трите консултативни центъра на фондация „Х и Д Джендър перспективи„ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“- в Хасково, Димитровград и Свиленград са преминали 359 души за десетте месеца на тази година, като от тях 187 са възрастните. 155 са жените. Отчитаме и увеличение на мъжете, потърсили нашите психолози, юристи и  експерти по социалните въпроси, като жертви на насилие у дома. За десетте месеца на тази година те са 32-ма.

  За първи път сега отчитаме в анализа и броя на децата, жертви на домашно насилие- 172. Някои от тях са пряко пострадали от насилието вкъщи, други са косвени жертви. Защото, когато вкъщи има насилие, страдат всички в този дом. Засега не включваме в статистиката пострадалите косвено роднини от насилието, макар че в България те не са малко, предвид, че често в един дом живеят няколко фамилии.

  -Казвате, че броят на мъжете се увеличава. Обикновено пострадалите от домашно насилие мъже са възрастни хора и сега ли това е така?

  -В повечето случаи са хора, унижавани и тормозени психически и физически от внуците или децата си  заради икономически изгоди или имотни спорове.  

  -Каква е ситуацията при децата? Като психолог, който работи ежедневно с пострадалите от домашно насилие, кои са най-фрапиращите разкази, които чувате и които са ви разтърсили?

  -Най-тежки са разказите и преживяванията при сексуално насилие вкъщи, от близки хора. И в момента работим по такъв случай-дете, насилено от собствения си баща. Бяхме потърсени от майката.

  -Търсят ли ви деца, които искат да помогнат на свой близък, жертва на домашно насилие, получавате ли сигнали от тях самите за тормоз?

  -Подрастващите вече имат повече информация по тази тежка тема и някои от по-големите деца вече осъзнават важността от споделянето с експерти. Получавали сме сигнали от тийнейджъри, на възраст 15-18 години. Тези, които ни търсят директно в Консултативния център, обикновено идват за помощ за себе си, но има и такива, които подават сигнал за тормоз над родител.

  -Знаем, че темата за домашното насили е табу в малките общности. Хората от по-малките населени места, където всички се познават, трудно споделят за проблемите си вкъщи-за психическия и физически тормоз. Разчупва ли се вече тази рамка?

  -Наблюдаваме, че усилията на организациите, които се занимаваме с темата и ежегодно, освен че помагаме пряко на хората, правим и много информационни кампании, вече разчупват съзнанието на хората, в това, че често споделянето с експертите може да спаси живота ти. Че насилието не трябва да се търпи под каквато и да е форма и че оставяйки „заключен“ проблема зад вратата на дома си, той може да ескалира.

  В консултативните ни центрове, регистрираните лица над 18 г за десет месеца са: в  Хасково и региона -114 души, в Димитровград и региона – 49, в Свиленград сме работили с 24 души до момента, девет са жертвите на домашно насилие, които са ни потърсили и които живеят извън област Хасково.

  -Вие отговаряте и за Кризисния центъра за жертви от домашно насилие в Димитровград, който е с най-голям капацитет в страната. Колко души са настанени там в момента?

  -Капацитетът му е за десет души. В момента има две жени с пет деца в него.

  В Кризисния център в Димитровград за десетте месеца на годината са били настанени 17 жени и техните деца.

  -Какво ще се случи с Кризисния и Консултативните центрове, след новите и по-драстични мерки, наложени днес в страната заради пандемията?

  -Продължаваме да работим. Всички специалисти са на линия. Малко е по-сложна ситуацията с приема в Кризисния център, защото като социална институцията там той става след представянето на отрицателен PCR тест, а често хората, които се нуждаят от анонимност могат да си позволят да го платят.

  Интервю на Красимира Славова, използвани са въпроси и на eTV

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Бъ
   България
   9 -5
   19:40, 25 ное 2020
   Изолация няма мерки няма но стресът го има защото слъжи не се живее трябва да се затворят не хранителните големи магазини в Хасково и в цяла България но пак лъжи и то големи има хора които никога не са си слагали маски и сеят зараза за какво ни занимават по медиите сутрин вечер как да се ограничи струпването на много хора я сега къжете кмете община и филан кишията!!!
  • 2
   :)
   : )
   19 -2
   20:10, 25 ное 2020
   Защо махнахте статията за протестът срещу корумпираната кметица, която се кани да "ремонтира" пикливият харманлийски площад за 4 млн. лв. ?
   Тя ли ви се обади, мишоци ?
  • 3
   Ужас с тоя Коронавирус
   .....
   И маникюристките не работят
  • 4
   Хр
   Христо
   11 -5
   20:52, 25 ное 2020
   Отключва, грънци...Селтака винаги ще намери повод да тресне един тукат на жена си.
   Кретена е кретен за цял живот..
   • Интересно че всички
    герои на Смирненски се появиха отново в България
    - цветарките , проститутките , туберколозата
    и т.н и т.н

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини