Mащабна операция в Румъния срещу престъпни лидери, върнали се от чужбина заради пандемията

Румънската полиция предприе днес безпрецедентна операция срещу организираната престъпност, при която бяха извършени обиски на близо 400 адреса в цялата страна, а също толкова заподозрени бяха отведени за изслушване, съобщава телевизия Диджи24.

Широкомащабната акция идва в момент, когато пандемията накара много лидери на престъпни кланове да се върнат в Румъния от Западна Европа, отбелязва телевизията.

Прокурорите от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) и полицаите от специалните части са извършили 386 обиска в рамките на 24 наказателни дела.
Операцията е насочена срещу 20 престъпни групировки, замесени в трафик на наркотици, трафик на хора, сводничество, трафик на мигранти, лихварство, информационни престъпления, данъчни измами, пране на пари, контрабанда, измами и шантаж.

Министърът на правосъдието Каталин Предою заяви по повод операцията, че "държавата ще даде твърд отговор на всички престъпници", предаде Аджерпрес.

"Това, което започна, ще продължи. Предупреждавам всички, които възнамеряват да извършват престъпления: държавата ще даде твърд отговор на всички престъпници. Към тези, които се укриват от прилагането на румънското законодателство: рано или късно законът ще бъде наложен", подчерта Предою.

Телевизия Диджи24 отбелязва, че почти всички прокурори от ДРПОПТ са се включили в днешната операция срещу организираната престъпност.

Разбита е престъпна група за трафик на хора и сводничество, която принуждавала жени да проституират в Германия, Италия, Испания, Великобритания и други страни, а тези, които отказвали, били подлагани на жестоко насилие.

В черноморския окръг Констанца е разбита група, специализирана в трафик на наркотици и пране на пари. В Букурещ и окръг Илфов са обискирани домовете на членове на банда, която се смята, че е получила 100 000 евро от шантаж.

На един милион евро се оценяват щетите от престъпната дейност на група, специализирана в информационни измами чрез международни сайтове за електронна търговия. Идентифицирани са над 2000 жертви на измамите, основно от Германия и други страни от Западна Европа.

В окръг Галац са обискирани домове на лица, занимаващи се с лихварство.

В западните окръзи Арад, Тимиш и Хунедоара е разбита група за трафик на мигранти, която набирала и транспортирала мигранти до Западна Европа срещу суми от 1500 до 5000 евро. Смята се, че членовете й са част от международна престъпна мрежа, действаща по маршрута Сирия-Турция-България-Сърбия-Румъния-Унгария. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    12
    123
    2 0
    20:46, 11 ное 2020
    Браво на Румъния .Имат си хората държава и полиция.
  • 2
    От
    Отговор
    2 0
    20:52, 11 ное 2020
    Да ама , ние си имаме Борисов !
    • ИО
      И още
      1 0
      23:02, 11 ное 2020
      Гешев имаме.
Последни новини