4 °C

Отбелязваме 8 ноември – професионален празник на българската полиция

Изграждането на кърджалийската полиция започва през 1912 година

            На 8 ноември, в деня на Свети Архангел Михаил, полицейските служители отбелязват професионалния си празник. По този повод директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Щерьо Милчев изпрати поздравление до структурните звена в Дирекцията. „Професионалният празник на пазителите на закона и реда в обществото тази година е в усложнена обстановка, в условията на епидемия, което изисква специална мобилизация от Ваша страна да отговорите адекватно на очакванията на гражданите, да пазите живота, здравето, имуществото и сигурността им. В много голяма степен авторитетът на МВР зависи от усилията на всеки полицейски служител да изпълнява високите стандарти, които поставя професионалното му поприще. Затова по случай празника отдаваме заслужено уважение към всекидневната дейност на полицаите, в която работното време и почивните дни често пъти са условни понятия“, пише в поздравлението си старши комисар Щерьо Милчев. Той отправя пожелания за здраве, добруване и късмет на полицейските служители и семействата им, солидарност в трудните моменти, за да преодоляваме заедно изпитанията на времето.

            Историята на полицията в Кърджалийска област  започва през месец октомври 1912 година, когато е създадено  Кърджалийското околийско управление. Със заповед от 12.10.1912 година на Министерството на вътрешните работи и народното здраве бил командирован Ради Попов  да устрои административно-полицейската служба в Кърджали и околията. Околийското управление било ръководено от околийски началник /управител/. Той бил назначаван със заповед на Министерството на вътрешните работи и народното здраве по представяне от окръжния началник /областния директор/. Представяното лице трябвало да има държавно-административно, правно или военно образование и 30-годишна възраст.  Околийският началник бил пряко  подчинен на окръжния управител и изпълнявал заповедите му. Като такъв той бил негов помощник и заместник в околията.

            Непосредствено на околийския началник били подчинени полицейските органи. Полицията имала задача да поддържа обществения ред и вътрешната безопасност, да пази свободата, неприкосновеността, живота и имота на гражданите, добрите нрави и общественото здраве, да предотвратява и открива престъпления, да събира доказателства, да залавя престъпници и да ги предава на властите. При болестни епидемии съдействала на здравните органи за провеждане на профилактични и ограничителни мерки, а на общинските власти – за прилагане на комунално-битовите и благоустройствените наредби и правилници.

            По полицейските работи околийският началник имал помощник, който до 1934 година се наричал пристав, до 1937 година – инспектор и след нея – началник. Полицията в Кърджалийското околийско управление била пеша и конна. На Кърджалийското околийско управление била подчинена и частната полиция на минното акционерно дружество „Пирин“.

            За нормалното функциониране на полицейската служба в околията тя била разделена на 4 полицейски участъци със седалища Кърджали, Стремци, Мост и Комунига. През 1939 година полицейски участък останал само в Кърджали, а в другите три населени места подучастъци. В участъка в града работили 5-ма старши и 35 младши стражари.

            На 22.02.1920 година с Постановление на Министерския съвет е създадено Мастанлийско окръжно управление. От август 1925 година към него била присъединена Кърджалийска околия, която дотогава била в Старозагорски окръг. Мастанлийското окръжно управление просъществувало до 1934 година, когато с Указ №179 страната била разделена на области и окръгът попаднал в Старозагорска област.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини