Имунолог: Пробутването на идеята за стаден имунитет е псевдонаучен расизъм

Вече е известно, че има хора, които са предразположени към тежко протичане на инфекцията. Тази предразположеност е непредсказуема. Насърчаването на това всички да се разболеят и да оцелеят тези, които евентуално не са предразположени, аз бих го нарекъл евгеника – псевдонаучен расизъм. Знаем до какво доведоха такива идеи преди по-малко от век. Пробутването на идеята за стаден имунитет по същество е точно това.

Това сподели по БНТ имунологът доц. Иван Шиваров.

Той обясни и защо се случва така, че млади, видимо здрави хора боледуват тежко от коронавирус и дори загиват:

Колкото повече се разпространява една инфекция, толкова по-голяма е възможността хора, които имат някаква предразположеност, да боледуват тежко и да платят с живота си или с тежки усложнения. Има статии, че около 10% от тежко протичащите случаи имат вродени варианти в определени гени на имунната система, затова са по-предразположени да прекарат тежко коронавирусната инфекция и евентуално да загинат. Тези гени участват в интерфероновия отговор, вид цитокини, които контролират вродения имунитет. Хора, които имат грешки в тези гени, прекарват тежко точно тази инфекция и има по-голям риск да загинат, това може да обясни част от тези случаи, каза имунологът.

Трябва ли да се затягат мерките

Всички хора пренасят вируса, дори безсимптомите, а има и безсимптомен период, това обяснява подмолното разпространение на вируса. Поведението ни като общество се промени през последните няколко месеца, така че е нормално да има по-голямо разпространение на инфекцията, каза доц. Шиваров.

По думите му така или иначе се върви към затваряне. Въпросът е докога, как и колко тежко ще бъде това.

"Още през април беше ясно, че пандемичният процес ще протече с периодично отпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво ефективно средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, резистентни към това заболяване. Не би трябвало някой да е учуден, че трябва да има затягане на мерките. Глобално мерките все пак ограничават разпространението. Не мога да гарантирам, че Китай е решил проблема, там се прилагат мерки, които не са съвместими с едно демократично общество, но явно са оправдани от друга гледна точка", каза той.

Има ли колективен имунитет

Не е задължително по-голяма част от населението да премине през вируса, въпросът е друг, че може да стане така, че вирусът да преминава през обществото на всеки две или три години в зависимост от това колко траен имунитет се постига. Това на този етап ние не знаем. Въпросът е, че има групи от хора с доказани имунни дефицити, които се проявяват само в контекста на този вирус. Тези хора иначе са безсимптомни, здрави, мъже най-често, но могат да бъдат покосени внезапно, обясни имунологът.

Ефективно ли е лечението с кръвна плазма

Преливането на плазма се извършва по съвместимост с кръвната група, въпросът е какво преливаме с тази плазма, доколко този продукт е качествено верифициран. Има данни например, че има хора, които имат автоантитела срещу част от тези цитокини (интерферон алфа), това обикновено са пациенти с тежко протичане на инфекцията. На практика може да стане така, че те да не помагат, а да пречат на тези, които са получили плазмата, предупреди доц. Шиваров.

По принцип оценката на някаква здравна интервенция трябва да става в условията на клинично проучване, активно приложение и активно наблюдение на тези хора и правилна оценка на отговора към дадената интервенция. Спорно е колко една терапия, базирана на антитела, помага в късните фази на лечение. Има такива продукти, които се разработват, като това, с което беше лекуван Тръмп, и засега мнението е, че те помагат само при по-леки случаи. Тъй като в началото заболяването се доминира от вируса, а след това вероятно от имунни механизми, които са отключени и вече наличието на вируса не е от толкова голямо значение. Нещата не са толкова прости и еднозначни, категоричен бе специалистът.

Превенцията с витамин Д

Витамин Д няма да обърне "посоката на колата", но има много други ефекти, които подпомагат общото здравословно състояние, каза доц. Шиваров и допълни, че е особено ефективен при по-възрастните хора, които по-малко се излагат на слънчево греене и със сигурност имат някаква форма на дефицит на витамина. Той уточни, че по-правилно е първо да бъдат изследвани нивата на витамина, но в условията на ковид не е разумно.

При ниски дози хората вероятно няма да се предозират, но не бива да се прекалява, предупреди имунологът.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (2)

  • 1
    🔄
    🔄
    3 -3
    18:15, 5 ное 2020
    Поредния клоун, печелещ от covid-истерията.
  • 2
    Г
    Г
    0 -1
    00:53, 7 ное 2020
    Политическа поръчка! Много им е любимо това " затваряне "
Последни новини