9 °C

Хасан Азис: Общините не усещаме подкрепа на държавата в борбата с коронавируса

Общинските болници и общинската администрация работят в безпрецедентна ситуация. В Бюджет 2021 кметовете успяха да договорят по-високи заплати за служителите в общините, но колко и какви пари ще получават за здраве в условията на пандемия все още се уточнява.
Ще издържат ли общинските бюджети на здравния и социален натиск?

"В Кърджали и навсякъде нещата отиват в посока на липса на места за приемане на болни с Ковид-19. Областният кризисен щаб обяви, че в Кърджали липсват такива. Трябват спешни мерки за общинските болници в района", каза заместник-председателят на Националното сдружение на общините в България и кмет на Кърджали Хасан Азис за "България сутрин".

По думите му в болниците в Кърджали има разкрити отделения за Ковид-19, но няма достатъчно места.

"Възможността на кметовете да определят режима на достъп до определени заведения беше предоставен "услужливо" от властта. Нашата позиция е, че държавата трябва да поеме своята част от отговорността, специално за режима на работа на заведенията, на театрите, на публичните институции. Централната власт да не прехвърля отговорностите на местната. В една малка община, където няма дори и общинска болница и лекари, как кметът да вземе решение да затвори общината?", попита кметът на Кърджали.

Според него това е в компетенциите на централната власт, а общините пък били една от публичните институции, които са поели първата вълна от нужните мерки, при това без да имат яснота за финансиране.

"Държавата трябва да подпомага местните власти. В момента не усещаме подкрепата на централната власт за ситуацията, в която се намираме. Като партия ние бяхме категорични, че в момента представителите на държавността не изпълняват своите функции", подчерта Хасан Азис в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че Националното сдружение на общините в преговорите си с Министерството на финансите е постигнало някои добри резултати, сред които договореност за нова асистентска услуга за хората с 80 млн. лева, които да бъдат предоставяни.

"Нямаме добри специалисти в общинските болници, това е резултат от политиката в последните 10-15 години. В момента българските общини са най-адекватната част от държавното управление. Продължаваме да осигуряваме храна на най-уязвимата част от населението", посочи заместник-председателят на Националното сдружение на общините.

По публикацията работи: Веселина Йорданова

dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини