Ръководство напътства институциите при работа с пострадали и извършители на домашно насилие

Изображение 1 от 3

    Ръководството за напътствие на организациите и институциите, които работят с жертви на домашно насилие, но и с насилници, вече е факт. Изданието е на Фондация „Х&Д Джендър перспективи”.

    Наръчникът, който днес беше презентиран официално, е част от проекта на Фондацията, реализиран с финансиране от 25 000 лв. от Министерството на правосъдието .

    „Ръководството за социална работа с жертви на домашно насилие и извършители на насилие“ има за цел повишаване компетентността на специалистите от институциите, които работят с пострадали и извършители на домашно насилие. То е издадено на хартиен носител, а по-късно ще бъде публикувано и в интернет.

    „Новият наръчник всъщност представлява надграждане на по-старо издание, които сме правили преди години. В него са събрани на едно място важни контакти, които хората, работещи по проблема „домашно насилие“ могат да се ползват накуп“, обясни Петя Петрова от „Х&Д Джендър перспективи”.

    В ръководството е публикувана нормативната уредба, описани са основните профили на извършителите на домашно насилие, както и програмите за работа с тях. Засегната е и темата за децата в условията на домашно насилие. Посочени са и добри практики.

    С част от средствата по проекта са финансирани безплатни социални услуги от пострадали от домашно насилие- социални, психологически и юридически в трите консултативни центрове на Фондацията- в Хасково, Димитровград и Свиленград.

    В рамките на проекта консултации са потърсили 25 души. В центъра в Димитровград помощ са потърсили пет жени, в този в Димитровград са консултирани четири жени, а в Хасково са потърсили помощ16 лица,сред които шестима мъже.

    Мъжете са възрастни хора и са жертва на домашно насилие от страна на синовете си. А причината и при шестте случая е една-имотни спорове, коментира ситуацията ръководителят на проекта Милена Славова.

    Юристите, психолозите и социалните експерти към Фондацията продължават да работят в приемните, въпреки създалата се ситуация с покачващия се брой заболели от коронавирус. Хората, които се притесняват да посетят консултативните центрове на живо, а имат нужда от съдействие, могат да търсят за помощ специалистите и по телефона, посочиха от Фондацията.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ами че
      тия жени са преписали нашата програма
      за права и свободи !
      Имам предложение да се обединим в една организация ,
      може и да не слагат фереджета , но забрадките са задължителни
    • 2
      По
      Попа
      3 -1
      13:53, 31 окт 2020
      Джендър перспективи - явно това е бъдещето, трябва значи да се преориентираме и да пренавием резбите.
    • 3
      Жи
      Живко
      0 0
      04:21, 1 ное 2020
      Ще ви дам аз едни джендър перспективи....Да се махкате от града ни и страна ни!Нямаме нужда от такива организации като вас!!!
    Последни новини