5 °C

Ръководство напътства институциите при работа с пострадали и извършители на домашно насилие

Изображение 1 от 3

  Ръководството за напътствие на организациите и институциите, които работят с жертви на домашно насилие, но и с насилници, вече е факт. Изданието е на Фондация „Х&Д Джендър перспективи”.

  Наръчникът, който днес беше презентиран официално, е част от проекта на Фондацията, реализиран с финансиране от 25 000 лв. от Министерството на правосъдието .

  „Ръководството за социална работа с жертви на домашно насилие и извършители на насилие“ има за цел повишаване компетентността на специалистите от институциите, които работят с пострадали и извършители на домашно насилие. То е издадено на хартиен носител, а по-късно ще бъде публикувано и в интернет.

  „Новият наръчник всъщност представлява надграждане на по-старо издание, които сме правили преди години. В него са събрани на едно място важни контакти, които хората, работещи по проблема „домашно насилие“ могат да се ползват накуп“, обясни Петя Петрова от „Х&Д Джендър перспективи”.

  В ръководството е публикувана нормативната уредба, описани са основните профили на извършителите на домашно насилие, както и програмите за работа с тях. Засегната е и темата за децата в условията на домашно насилие. Посочени са и добри практики.

  С част от средствата по проекта са финансирани безплатни социални услуги от пострадали от домашно насилие- социални, психологически и юридически в трите консултативни центрове на Фондацията- в Хасково, Димитровград и Свиленград.

  В рамките на проекта консултации са потърсили 25 души. В центъра в Димитровград помощ са потърсили пет жени, в този в Димитровград са консултирани четири жени, а в Хасково са потърсили помощ16 лица,сред които шестима мъже.

  Мъжете са възрастни хора и са жертва на домашно насилие от страна на синовете си. А причината и при шестте случая е една-имотни спорове, коментира ситуацията ръководителят на проекта Милена Славова.

  Юристите, психолозите и социалните експерти към Фондацията продължават да работят в приемните, въпреки създалата се ситуация с покачващия се брой заболели от коронавирус. Хората, които се притесняват да посетят консултативните центрове на живо, а имат нужда от съдействие, могат да търсят за помощ специалистите и по телефона, посочиха от Фондацията.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ами че
   тия жени са преписали нашата програма
   за права и свободи !
   Имам предложение да се обединим в една организация ,
   може и да не слагат фереджета , но забрадките са задължителни
  • 2
   По
   Попа
   3 -1
   13:53, 31 окт 2020
   Джендър перспективи - явно това е бъдещето, трябва значи да се преориентираме и да пренавием резбите.
  • 3
   Жи
   Живко
   0 0
   04:21, 1 ное 2020
   Ще ви дам аз едни джендър перспективи....Да се махкате от града ни и страна ни!Нямаме нужда от такива организации като вас!!!

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини