"Златаров" става училище посланик на Европейския парламент

Средно училище „Проф.д-р Асен Златаров“, Първомай беше избрано сред 10-те нови учебни заведения от цялата страната, които ще се включат в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година.

Бюрото на Европейския парламент в България избра училищата, които ще имат възможност в края на учебната година да завоюват титлата „посланик“ на най-демократичната институция на Европейския съюз. За поредна година кампанията за набиране на участници предизвика голям интерес, като желание за участие заявиха над 100 училища от почти всички области в България. Най-добрите бяха отсети от жури,  съставено от представители на Бюрото на ЕП в България.

В уведомителното писмо от Бюрото на ЕП в България до директора на училището се казва: „Благодарим Ви за добре подготвената кандидатура и за показания искрен интерес към работата на Европейския парламент и на Европейския съюз като цяло. Вярваме, че ще успеем да изградим едно добро партньорство, за да подобрим осведомеността на учениците за Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги включим активно в създаването на европейския дневен ред.“

Това е и основната цел на програмата, която се стреми да разясни на младежите в гимназиалния етап на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в Европейския парламент и да им покаже как могат да влияят на политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Чрез „Посланици на ЕП“ се очаква да бъдат създадени партньорства между училища и Бюрото на ЕП, както и създаването на мрежа от учители, разпространяващи знания за ЕС.

Първата стъпка от програмата е обучението на старши посланици-учители, които ще отговарят за прилагането на програмата в училищата.

Програмата ще продължи 3 години, като след всяка година участниците могат да заявят желаят или не да продължат участието си в нея. Ако училището премине успешно през целия цикъл получават титлата "почетен посланник на ЕП". 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини