Безплатен PCR при симптоми на COVID-19? Имаш право, но нямаш възможност

Според сега съществуващата нормативна уредба всеки пациент със симптоми на коронавирус има право на безплатен PCR тест. За да се възползва от тази възможност, той трябва да има направление от личния лекар или от специалист в извънболничната помощ, потвърдено от РЗИ или издадено директно от здравен инспектор, направил епидемиологичното проучване. Такъв е утвърденият "път на пациента".

В този "път" основно звено са здравните инспекции, които обаче нямат ресурс да обхванат нарасналия брой случаи. Така хората са принудени да чакат диагноза дни наред или да се тестват за своя сметка. Решението на проблема е всичко това да става по електронен път, но системата ни все още не е готова.

„Личните лекари не разполагат с електронно направление. Такова не е създадено и съответно ние не можем да го използваме, за да насочваме пациентите си за изследвания и диагностика. Чакаме да се създаде такова нещо, защото интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме“, заяви в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Тя коментира невъзможността на голяма част от пациентите за достъп до безплатни PCR тестове и съответно до диагностика въпреки уверенията от здравното министерство, че всички хора със симптоми имат това право.

Според личните лекари изходът от тази ситуация е използването на бързи антигенни тестове, които имат достатъчно висока степен на достоверност и могат да се използват масово за диагностика на коронавирусна инфекция. Тази теза защити и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести на вчерашния брифинг на здравното министерство. Според него въпросните тестове са подходящи за семейни практики, спешни центрове и училища и няма проблем медицинският персонал да бъде обучен да работи с тях.

Общопрактикуващите лекари обаче не приемат идеята пациенти със симптоми на коронавирус да бъдат тествани на място в практиките им, тъй като това би означавало смесване на потоците въпреки зелените коридори, които са създадени именно с цел подобно смесване да бъде избегнато.

По-рано те лансираха идеята за създаване на пунктове за пробонабиране, които са изнесени извън лечебните заведения. Така според тях ще се избегне разнасянето на инфекцията в поликлиниките.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов такива пунктове са по-подходящи при масов скрининг. Пред Нова телевизия той обясни, че нашата концепция за борба с инфекцията е да се изследват само хората със симптоми.

"Не може всеки ден да сменяме посоката, щом някой даде предложение. Трябва да има система. Алгоритъмът работи за много хора, но здравната система е претоварена", коментира той и допълни, че бързите антигенни тестове не са официализирани в България, не се знае дали дават същата достоверност. 

Същевременно обаче министър Ангелов съобщи, че до края седмицата ще бъдат отпуснати средства за закупуване на бързи антигенни тестове за спешните центрове в страната и медиците ще могат да ги правят още в линейката.

По повод сигнали на граждани, че чакат дни наред със симптоми в домовете си и нямат достъп до медицинска помощ министърът коментира, че личните лекари могат да отидат на място, тъй като те могат да "приоритизират кой е спешен и кой не". Това според него е начин и да се намали натискът върху здравната система.

Той възрази и на твърденията, че издаването на електронни направления се бави излишно.

"Тази седмица приключиха окончателните преговори с общопрактикуващите лекари, другата седмица ще бъде подписан анекс към Националния рамков договор, до края на другата седмица ще могат да се издават електронни направления", обясни Ангелов.

Междувременно на брифинга на здравното министерство вчера зам.-министър Жени Начева обяви, че се обмисля известяване на заразените и контактните им лица с есемес. Девет месеца след началото на пандемията ние сме на път да електронизираме процеса.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини