2 °C

Безплатен PCR при симптоми на COVID-19? Имаш право, но нямаш възможност

Според сега съществуващата нормативна уредба всеки пациент със симптоми на коронавирус има право на безплатен PCR тест. За да се възползва от тази възможност, той трябва да има направление от личния лекар или от специалист в извънболничната помощ, потвърдено от РЗИ или издадено директно от здравен инспектор, направил епидемиологичното проучване. Такъв е утвърденият "път на пациента".

В този "път" основно звено са здравните инспекции, които обаче нямат ресурс да обхванат нарасналия брой случаи. Така хората са принудени да чакат диагноза дни наред или да се тестват за своя сметка. Решението на проблема е всичко това да става по електронен път, но системата ни все още не е готова.

„Личните лекари не разполагат с електронно направление. Такова не е създадено и съответно ние не можем да го използваме, за да насочваме пациентите си за изследвания и диагностика. Чакаме да се създаде такова нещо, защото интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме“, заяви в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Тя коментира невъзможността на голяма част от пациентите за достъп до безплатни PCR тестове и съответно до диагностика въпреки уверенията от здравното министерство, че всички хора със симптоми имат това право.

Според личните лекари изходът от тази ситуация е използването на бързи антигенни тестове, които имат достатъчно висока степен на достоверност и могат да се използват масово за диагностика на коронавирусна инфекция. Тази теза защити и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести на вчерашния брифинг на здравното министерство. Според него въпросните тестове са подходящи за семейни практики, спешни центрове и училища и няма проблем медицинският персонал да бъде обучен да работи с тях.

Общопрактикуващите лекари обаче не приемат идеята пациенти със симптоми на коронавирус да бъдат тествани на място в практиките им, тъй като това би означавало смесване на потоците въпреки зелените коридори, които са създадени именно с цел подобно смесване да бъде избегнато.

По-рано те лансираха идеята за създаване на пунктове за пробонабиране, които са изнесени извън лечебните заведения. Така според тях ще се избегне разнасянето на инфекцията в поликлиниките.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов такива пунктове са по-подходящи при масов скрининг. Пред Нова телевизия той обясни, че нашата концепция за борба с инфекцията е да се изследват само хората със симптоми.

"Не може всеки ден да сменяме посоката, щом някой даде предложение. Трябва да има система. Алгоритъмът работи за много хора, но здравната система е претоварена", коментира той и допълни, че бързите антигенни тестове не са официализирани в България, не се знае дали дават същата достоверност. 

Същевременно обаче министър Ангелов съобщи, че до края седмицата ще бъдат отпуснати средства за закупуване на бързи антигенни тестове за спешните центрове в страната и медиците ще могат да ги правят още в линейката.

По повод сигнали на граждани, че чакат дни наред със симптоми в домовете си и нямат достъп до медицинска помощ министърът коментира, че личните лекари могат да отидат на място, тъй като те могат да "приоритизират кой е спешен и кой не". Това според него е начин и да се намали натискът върху здравната система.

Той възрази и на твърденията, че издаването на електронни направления се бави излишно.

"Тази седмица приключиха окончателните преговори с общопрактикуващите лекари, другата седмица ще бъде подписан анекс към Националния рамков договор, до края на другата седмица ще могат да се издават електронни направления", обясни Ангелов.

Междувременно на брифинга на здравното министерство вчера зам.-министър Жени Начева обяви, че се обмисля известяване на заразените и контактните им лица с есемес. Девет месеца след началото на пандемията ние сме на път да електронизираме процеса.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини