11 °C

Пандемия: "Групировки" изгладнели маймуни тероризират туристически град в Индия

  Във времето на коронавирусна пандемия хиляди маймуни тероризират Шимла - бивша лятна столица от британската колониална епоха в северната част на Индия, преследвайки местните жители и гости и причинявайки им понякога сериозни наранявания, предаде Франс прес.

  По време на строгата национална карантина от март до юни, повечето от макаците-мародери напускат тази известна туристическа дестинация с изискани викториански сгради в подножието на Хималаите и се отправят към околностите й в търсене на храна.

  С последвалото облекчаване на ограничителните мерки косматите терористи се завръщат в града. Около 50 "групировки" от гладуващи маймуни възобновяват тормоза, налитайки да крадат чанти и да хапят минувачите.
  Шимла, град със 160 000 жители и столица на щата Химачал Прадеш, привлича туристи, особено през лятото, предлагайки им спасение от жегата, но и маймуни, които се гощават с оставените от тях остатъци от бургери или пици.

  Четиридесет и шест годишният Нанд Лал показва нараняванията, причинени му от косматите терористи насред улицата. "Минавах покрай група маймуни, когато доминиращият мъжкар внезапно ме нападна, последван от още трима. За щастие намерих пръчка и успях да ги прогоня. Имам синини по цялата глава и лицето. Течеше ми кръв от ухапване по гърба. Наложи се да ми направят няколко инжекции срещу бяс", разказва потърпевшият.

  "Хората са много уплашени и не знаят какво да правят", казва пенсионираният съдия Кулдийп Чанд Суд, сочейки дупката, оставена в крака му от ухапване от маймуна, нападнала го докато седи и чете на терасата на дома си.

  В неговия квартал Санджаули много къщи защитават терасите и прозорците си с метални клетки от маймуните, които не се свенят да проникват в домовете и да опразват хладилниците.

  Като магнит за макаците-мародери са и преливащите от отпадъци кошчета пред хотелите и ресторантите, обяснява Раджеш Шарма, представител на местната власт.

  "С подобряването на системата за събиране на боклука, маймуните преживяват по-трудно. Навиците им обаче си остават същите. Те налитат да изтръгват всичко, което виждат в ръцете на хората. Ако не намерят нищо, хапят", казва Шарма.

  Не са пощадени дори посетителите, които идват да се любуват на храма на Джакху, където се намира една от най-големите в страната статуи на бога-маймуна Хануман. Гостите често остават без очила или други блестящи предмети в резултат на набезите на макаците.

  Когато не преследват хората, маймуните в щата, чийто брой надхвърля 130 000, ядат или унищожават плодовете и реколтата в полетата, причинявайки годишни загуби на стойност милиони долари.

  Почитани навремето, сега маймуните са обявени за вредители от правителството, и подлежат на елиминиране. Официална кампания за изтребването им обаче не е лансирана, въпреки че селяните са отровили незаконно стотици животни.

  В Шимла, както и в други градове на щата, продължава кампания за стерилизация на маймуните

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
  06 дек 2020
  Последни новини