Откриха нов симптом за COVID-19, проявяват го над 20% от заразените

20 процента от заразените с коронавирус, наред с останалите симптоми, проявяват кожен обрив, показват наблюденията на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

Много рядко симптомът се проявява като начален - при под 1% от засегнатите от болестта. Обривът при COVID-19 може да засегне цялото тяло, сочат изследванията на българските лекари.

COVID-19 може да засегне кожата така, както вирусът засяга и други органи, казва доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница: "При 20% от пациентите с коронавирус има обриви, въобще някакви кожни прояви. Тоест кожата е също засегнат орган подобно на белия дроб, на сърцето, на нервната система. Вирусът може да засегне всеки един орган. При тези пациенти, които имат кожно засягане, около 20% имат уртикария".

При 10% от пациентите с уртикария обривът е бил първи симптом, казва доц.Стаевска: "Ние имахме такива случаи. Идва пациент с уртикария, много изострен, ние го приемаме в клиниката. Реално три дена го лекуваме и той няма никакви проблеми. Ние в клиниката приемаме с бърз тест, който е отрицателен и всъщност при този пациент, както всичко е наред, в един момент се оказва на третия ден, че развива другите симптоми на COVID-19".

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Же
    Желева
    4 -2
    09:47, 29 окт 2020
    Ковидистерията беше планирана още преди няколко месеца. Едни пари от Брюксел идат с нея, и е димна завеса за доста черни дела, които остават тайна за широката публика. Същият наивен електорат, благодарен на 50 лв или на мизерни детски добавки. И виновен при това – винаги и за всичко!
  • 2
    Ми
    Миро
    3 -2
    10:30, 29 окт 2020
    Едно нещо не мога да разбера- защо не казват по градове, села и паланки по колко човека са заразени-хвърлят се едни цифри, едни лъжи за едни пари-а защо вече никой не говори за Швеция която не затвори страната-една и съща песен ,едни и същи приказки, едни и същи многострадални журналя.
Последни новини