Вирусолог: Има известен имунитет към коронавируса, маските пазят над 90%

Съществува кръстосан имунитет, ако сме прекарали друга коронавирусна инфекция, организмът има известен имунитет и срещу тежкото прекарване на COVID-19. 

Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Национален център по заразни и паразитни болести, по БНТ. По думите й не може да се говори със сигурност за повторно заразяване с коронавирус, тъй като случаите по целия свят са единични. 

Доц. Николаева обясни, че вирусът се предава чрез капчица, която е достатъчно голяма, за да бъде спряна от маска като механична преграда. Маските, макар че не могат да гарантират 100% защита, предпазват до над 90 на сто, заяви експертът. 

Самият коронавирус е един от най стабилните в генетично отношение - изменчивостта е характерна
черта, което му позволява да се адаптира спрямо околната среда, обясни още специалистът. 

Източник: БНТ

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Недоволен
    4 -1
    10:49, 26 окт 2020
    Кефи ме как си плюят на дипломите тия вирусолози. Е как го изчисли че е 90% бе? Ония ден гледах един експеримент на японците, който показа до 40% предпазване, ако и заразителят и потенциалният заразен са с маски, като този процент зависи и от разстоянието. 90% е шансът тая жена бъкел да не разбира от вируси. То ако маските предпазваха на 90% практически нямаше да има заразени от нищо, слагаш маската и ставаш безсмъртен. 40% хич не е малко, това означава 40% по малко заразени в глобален мащаб.
  • 2
    Кр
    Краси
    5 -2
    11:34, 26 окт 2020
    Леснотата, с която ни наложиха да носим тези пълни с вируси и бактерии парцали на устата, показва степента на пробива, след който правата ни ще бъдат много трудно отвоювани обратно.
Последни новини