Джипита агитират за отварянето на Ковид кабинети в Хасково

    Лични лекари от Хасково агитират за идеята в областния град да бъдат обособени Ковид кабинети. Те да са ситуирани на едно място и да поемат за преглед и диагностика, както и за тестване, симптоматични за коронавирус пациенти.

    Идеята лансират общопрактикуващите лекари -педиатрите д-р Марио Янакиев и д-р Николай Николов.

    „Идеята е всичко да се случва на едно място. В тези кабинети ще дежурят лекари и медицински сестри, които ще посрещат пациентите, рискови за Ковид за преглед и диагностициране. Там ще могат да се назначават изследвания и адекватна терапия, персоналът ще е подготвен и обезопасен за работа със заразно болни.

    Случаите на инфектирани с коронавирус се увеличават у нас всеки ден, а засега акцент се слага все още върху болниците и спешната помощ.

    Според мен, ако добре се организира посрещането на пациентите със симптоми в доболничната помощ, това ще е вид превенция за разпространението на заразата. Защото мнението ми е, че на първа линия са медиците от доболничната помощ и хората от лабораториите, на втора са болниците и на трета -реанимациите.“, коментира д-р Янакиев.

    Цялата идея за Ковид кабинетите се върти около това, че ако навреме се постави адекватна диагноза и лечение, пациентите няма да стигат в такава численост, като в момента, до болниците, а това ще позволи „въздух“ за системата, защото по отделенията има и болни с други нелеки диагнози.

    „Сега общопрактикуващите лекари сме длъжни да се чуваме с болните си от коронавирус пациенти по телефона и да реагираме ефективно едва когато състоянието им се влоши. Когато обаче лекарят се срещне с пациента на живо, преценката за реакция е естествено по-точна.

    А целта на това, което предлагаме като организация е да няма циркулация на заразени по целия град, защото кабинетите на джипитата са пръснати. “, обяснява д-р Марио Янакиев.

    Той посочи, че подобни Ковид кабинети могат да се обособят например в ДКЦ1, тъй като там има има територии, които могат да бъдат изолирани от останалите кабинети, а и при назначаване на PCR тест, той може да бъде направен веднага, тъй като има и лаборатория. „Може да бъде подбрано обаче и друго място. Може тези Ковид кабинети да бъдат ситуирани и на територията на МБАЛ-Хасково. Всичко е въпрос на колаборация между местните и държавните власти, тъй като за всичко това трябва да има осигурено и адекватно финансиране.“

    Че трябва да има обособена зона за рискови за Ковид болни д-р Николай Николов, който е и който е и член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България и председател на структурата в Хасково, лансира още в началото когато коронавирусната пандемия застигна България през април.

    Тази организация е важна да се направи още сега според него, не да се чака, когато системата съвсем се задъха.

    „Обособяването на място, където хората знаят, че могат да отидат, съмнявайки се, че са заразени е важно, не само, защото ще се предпазят останалите от практиката на дадено джипи, но и защото ние също сме хора и се разболяваме. Ако сте със симптоми и вашето джипи е карантинирано, и това се случи и с неговия заместник, как ще се ориентирате в ситуацията?“, дава пример д-р Николов.

    Според него в Ковид кабинетите могат да дават дежурства срещу допълнително възнаграждение освен опитните, и младите лекари, както и специализантите. Организацията на подобно звено той смята, че трябва да се поеме от РЗИ.

    Д-р Николов, който е част от Областния оперативен щаб за Ковид в Хасково казва, че нееднократно е поставял темата на обсъждане, но досега без резултат. Опитният лекар посочи, че вече има добри примери в тази посока, както от другите европейски държави, така и у нас. Подобни кабинети са организирани в Пловдив, София, Бургас.

    За включване в борбата с Ковид 19 на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата призова днес и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

    „Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на Ковид-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването на брифинг в МЗ.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      За
      За там са
      17 -6
      17:39, 22 окт 2020
      В Болярово трябва да са Ковид кабинетите, на 3 етаж!
    • 2
      Ми
      Митева
      29 -14
      18:02, 22 окт 2020
      Тези двамата смешни доктори герберастки активисти нека не дават такива смешни предложения,а да слагат облеклата за космонавти и да открият кабинет за ковид където единият да работи сутрин,а другият следобед.През вечер да дават и нощни дежурства.Само със собствен пример ще докажат несъстоятелността на решението на гурото им Боко за въвеждане на маски на открито,а продължаване работата на ресторанти,дискотеки,фитнеси и публика на стадионите.
      • Го
        гост
        3 -2
        11:09, 23 окт 2020
        Митева, имаш акъл колкото на един синигур!
    • 3
      Ju
      just business
      8 -10
      18:24, 22 окт 2020
      Сега се падна на JP-тата да направят пари.
    • 4
      До
      Доктор Мария
      23 -6
      19:20, 22 окт 2020
      Нека "д-р Марио" който цял ден се разхожда с ръките в джобите влезе в Инфекциозно отделение или реанимацията ,да подиша с часове макар и с маска въздуха заедно с умира щите болни и тогава да говори къде е първа,втора и трета линия.
      • Ма
        Марио
        7 -13
        19:41, 22 окт 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
      • Ми
        Мичето
        10 -2
        21:23, 22 окт 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ин
        Инфекционист
        7 -4
        22:50, 22 окт 2020
        Той най големия инфекционист на Републиката не слага скафандър ти искаш JP да сложи.
    • 5
      Д-
      Д-р Кико
      21 -3
      19:36, 22 окт 2020
      Джипитата са толкова далече от създалата се ситуация,че не виждат по-далеч от вратата на кабинетите си.Да ли са готови да стоят часове с предпазни облекла и да преглеждат ?
    • 6
      Хо
      Хо
      12 -2
      21:37, 22 окт 2020
      Този Марио, да си обособи кабинета. Когато дойдат пациенти с китайчето, да не вика бягайте в болницата. Да вземе да ги прегледа, а не по телефона да назначава терапия на пациент с средно тежко състояние и да го обрича на сигурна смърт.
    • 7
      Ян
      Яни
      2 -3
      08:08, 23 окт 2020
      Я се осъзнай те няма нищо, стига сте ревали за пари, боклуци....
    • 8
      Да
      ДА!!!
      10 -2
      09:11, 23 окт 2020
      Идеята е наистина добра за пациентите - към всяко ДКЦ да има по един такъв кабинет , т.е. ще са 4-5, но така пациентите със съмнение за ковид ще има къде да бъдат диагностицирани, защото знаем как сега джипитата преглеждат и лекуват по телефона. В същото време няма да се смесват потоците от заразните пациенти с останалите. То, това се отнася и до другите вируси, не само ковид.
      За лекарите: трябва да дават дежурства на ротационен принцип за да могат да обслужват и останалите си пациенти, а и да не поемат прекалено голям вирусен товар едни и същи доктори.
    Последни новини