Връщаме стрелките един час назад в неделя

Изображение 1 от 2

    В 4:00 часа сутринта на 25 октомври 2020 година се връщаме към астрономическото време и часовниците ще трябва да се върнат на 3:00 часа. Повечето устройства с мобилна, интернет или друга връзка ще направят това сами. Ние, хората, ще можем да спим 1 час повече.

    Лятното часово време е въведено за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. Идеята за пръв път се осъществява на практика в Германия по време на Първата световна война. Но сто години по-късно много държави вече са се отказали от смяната на времето. Сред тях са Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Египет, Азербайджан, Аржентина , Беларус, Чили, Турция и Севернокипърската турска република, също така Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия. 

    През 2019 година евродепутатите гласуваха окончателно да се спре смяната на времето. Това се случи след мащабно онлайн допитване, инициирано заради съмнителните ѝ предимства за днешната икономика, както и заради оплакванията на хората от неприятните ефекти върху живота и здравето им. Така, след гласуването в Европейския парламент се очаква държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г. Отделните държави трябва сами да решават кой вариант ще изберат.

    А ето и няколко съвета как да избегнете неприятните ефекти от смяната на времето и депресията от ранното стъмняване навън:

    Разхождайте се по-често на слънце и чист въздух, което ще повиши нивата на мелатонин в организма ви и ще ви накара да се почувствате по-добре. 

    Спортувайте активно – умората от спорта дава на всеки организъм по-добър сън и сутрин няма да се чувствате по-малко отпочинали, а заредени с енергия. 

    Спазвайте часовете си хранене според новото време, въпреки че биологичният ви часовник може да ви казва друго отначало.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ди
      Дискриминация
      3 -3
      19:35, 21 окт 2020
      А ние, които работим тогава не ни плащат за този 1 час в повече!
    • 2
      Пи
      Пикова Кукувица
      2 -2
      08:01, 22 окт 2020
      това е лудост ку-ку ам лудост ку-ку
    • 3
      Ам
      Амфетаминова Лястовица
      1 -1
      08:02, 22 окт 2020
      карти да стържат
    • 4
      До
      До дискриминация
      4 0
      13:24, 22 окт 2020
      А вие ,когато местят стрелките напред взимат ли ви от заплатата. 🤣🤣🤣🤣
    Последни новини