7 °C

Кирилометодиевци отбелязаха Деня на Кърджали

По време на Балканската война през 1912г. след няколко дневни боеве с българската армия, провели се северно от Кърджали, Османският гарнизон под командването на Яшар Паша се  оттегля от тракийската фронтова линия. Благодарение на пълното превъзходство на артилерията си и с удари „на нож“ войските от Хасковският отряд на ген. Васил Делов преодоляват османската отбрана и предотвратяват опита да бъдат обходени от запад. Така на 21 oктомври Кърджали се освобождава.

По този повод учениците от VII„А“ клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали  под ръководството на г-жа Маргарита Русева изготвиха проекти послучай Деня на Кърджали, които бяха представени и на останалите класове под мотото: „Миналото, Настоящето и Бъдещето на Кърджали“.

„Това е един от големите уроци на Балканската война и за нас, потомците от героите от войната. Съхранявайки националната си идентичност, да пазим и културната и религиозната толерантност, която ни завещаха нашите деди. Тя да напътства действията ни и тя да бъде повод за гордост, мерило за успех на нашия народ“, призова директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ г-жа Марияна Пеева.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини