Марко Тотев, чието име става нарицателно за лош късмет

Марко Тотев е роден в Търново през 1857 година в заможно семейство, от 1892 година се отдава на адвокатската професия, като се е специализирал в имотните дела, заради което е бил изключително уважаван.

Бил е мирови съдия, негови пледоарии и дела са публикувани в учебниците по право, когато се е създавал Юридическият факултет на Софийския университет, посочи изследвачът.

Същевременно той е бил депутат в Четвъртото Велико народно събрание от Народно-либералната партия и близък съратник на Стефан Стамболов. С него го е свързвала и страстта към хазарта, която именно е в основата на общоизвестното клише за лош късмет.

Книгата "Познатият непознат Марко Тотев" на Катя Митова - Ганева представя живота, юридическите постижения и обществено-политическата кариера на адвоката Марко Тотев, чието име в разговорния език се е превърнало в нарицателно име за житейски неудачи и лош късмет.

Любопитната история как Марко Тотев получава мечтаната от всеки любител на покера ръка "Кент флош роял" и как я губи, е описана в книгата, както и множество анекдоти за неговите неудачи в битов план, част от които самият той е разказвал за себе си с чувство за самоирония.

В началото на новата българска държава адвокатите са били сред елита и интелигенцията на обществото, един от тях е Марко Тотев и това трябва да се помни, посочи издателят Нейко Генчев. Неслучайно книгата има две знакови корици - предната показва Марко Тотев, като видна личност, участник в политическите и обществените процеси, а задната - неговата човешка същност и страстите му.

Пред журналисти адвокатът Йордан Цветанов припомни, че през 2007 година за първи път Регионалният исторически музей е представил изложба за живота на Марко Тотев, към която имало огромен интерес. Широката публика не знаеше, че на практика той е един от основателите на юриспруденцията в България, и, че наследниците му са едни от най- големите български генерали, затова е нужно това изследване, посочи Цветанов.

Изданието ще бъде представено на 23 октомври от 10.00 часа в Музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. Автор на предговора е конституционният съдия проф. Атанас Семов. Гост ще бъде и правнукът на Марко Тотев - Николай Марков, който е предоставил голяма част от документите и фотосите, включени в книгата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини