Засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в Пловдив и областта - от най-малките магазини до големите търговски вериги

Засилва се контролът върху спазването на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 в Пловдив и областта, това стана ясно от среща при Областния управител Дани Каназирева с представителите на  РЗИ, МВР, Областната дирекция по безопасност на храните, Инспекцията по труда и РУО.

На срещата участваха и кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кметът Тодор Чонов.

Проверяващите ще следят за носене на маски, за спазване на дистанция и за дезинфекция в градския транспорт, в магазините и на затворените пространства.

Навсякъде ще бъдат сложени указателни табели за глобите в размер от 300 до 1000 за физически лица и от 500 до 2000 лева за юридически.

Големите търговски обекти трябва да осигурят пропускателен режим до 100 посетители, а малките магазини - сами да преценяват броя на посетителите, в зависимост от площта на даденото място.

"Искам да се обърна към всички. И към тези, които вярват, и към тези, които не вярват в COVID-19 и да им кажа, че ако всички ние допуснем да блокира здравната система в региона, дори безобидната настинка ще бъде опасна. 

Болниците обаче, колкото и да са много, те не са с неизчерпаем ресурс. Трябва да запазим и другите отделения, в които се лекуват също тежки заболявания. Трябва да запазим и лекарския персонал в болниците.

И тук е мястото на мерките, на спазването им и на контрола от страна на институциите.

Изключително важно е да пазим баланса - както да съхраним здравната система, така и икономическия сектор" , заяви след срещата Дани Каназирева.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров допълни, че община Пловдив вече извършва проверки в градския транспорт и в търговските обекти и ще продължи да го прави. Ще се проверява и ЖП-траспорта, например влака Пловдив - Асеновград.

"От днес повече полицейски екипи ще извършват проверки. Досега сме го правили с РЗИ, сега се включват Агенция по храните и Инспекцията по труда. 

Ще засилим контрола не само в Пловдив, ще стигнем и до най-малките населени места в областта. Законово нещата са ясни, ще следим как се изпълняват!" допълни директорът на ОД на МВР Йордан Рогачев.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини