18 °C

Временно спряха изпитания на лечение с антитела и ваксина срещу COVID-19

Независими наблюдатели спряха включването в проучване, тестващо за COVID-19 антивирусното лекарство ремдесивир плюс експериментална терапия с антитела, разработена от Eli Lilly, подобно на лечението, което наскоро получи президентът Доналд Тръмп.

Eli Lilly потвърди във вторник, че проучването е спряно "поради извънредна предпазливост" и каза, че безопасността е негова основна грижа. Компанията не съобщава повече за това, което е довело до тази стъпка.

Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести, който спонсорира проучването, не е пожелал да коментира веднага, пише MedicalXpress.

Антителата са протеини, които тялото произвежда, когато възникне инфекция. Те се свързват с вируса и помагат за неговото елиминиране. Експерименталните лекарства са концентрирани версии на едно или две специфични антитела, които работят най-добре срещу коронавируса при лабораторни и животински тестове.

Това проучване тества едно антитяло, което Eli Lilly разработва с канадската компания AbCellera. Тръмп получи експериментално комбинирано лекарство с две антитела от Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Eli Lilly и Regeneron поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да издаде разрешение за спешна употреба на техните лекарства за COVID-19, докато проучванията в късен етап продължават.

Поставеното на пауза проучване, наречено ACTIV-3, започна през август и има за цел да включи 10 000 хоспитализирани пациенти с COVID-19 в САЩ, Дания и Сингапур. На всички се дава ремдесивир, който е разрешен в САЩ като спешно лечение на COVID-19, плюс или антитялото на Eli Lilly, или плацебо.

Основните цели са намаляване на нуждата от допълнителен кислород и по-бързо възстановяване. Смъртните случаи, облекчаването на симптомите и други показатели също се проследяват.

Подобни паузи не са необичайни при продължителни клинични проучвания. За разлика от задържането на проучването, наложено от държавните регулатори, паузата се инициира от спонсора на изпитанието на лекарството и често то може да бъде подновено бързо.

Изчакването в проучването на Eli Lilly идва ден след временното спиране на записването в проучване за ваксина срещу коронавирус. Ръководителите на Johnson & Johnson заявиха във вторник, че ще минат няколко дни, преди да узнаят повече за необяснима болест при един участник. Johnson & Johnson не разкрива естеството на заболяването.

"Може да няма нищо общо с ваксината", каза Матай Мамен, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Janssen, която разработва лекарствата на Johnson & Johnson.

Мамен заяви, че компанията все още не знае дали болният участник е получил експерименталната ваксина или плацебо. Той казва, че Johnson & Johnson са предоставили информация за случая на независимия мониторингов съвет, който наблюдава безопасността на пациентите в проучването, както изисква протоколът за изследване. Той ще препоръча следващи стъпки.

Изследването на ваксината с една доза ще включва до 60 000 души от множество страни. Компанията очаква да завърши записването на участници в проучването след два или три месеца.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Сл
  След
  0 0
  18:18, 16 окт 2020
  като осветлиха името на главния изследовател у нас никой няма да се включи.

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини