Меркел: ЕС да покаже, че си е извлякъл поука от първата вълна на коронавирус

Германската канцлерка Ангела Меркел призова днес ЕС да покаже, че си е извлякъл поука от първата вълна на коронавирус по-рано тази година, предаде ДПА.

"Трябва да покажем, че сме си извлекли поука", заяви Меркел по видеоконферентна връзка на заседание на Европейския комитет на регионите.

На фона на наблюдаваната втора вълна на разпространение на заразата, тя имаше предвид затварянията на икономиките при първата, довели до икономически спад.

"Трябва да призовем хората в Европа да бъдат внимателни, да следват правилата, да спазват дистанция, да си покриват устата и носа и да правят всичко възможно, за да възпрат разпространението на вируса, като същевременно икономическата активност бъде запазена", обобщи Меркел.

Малко след като Германия пое ротационното председателство на ЕС в началото на юли, блокът договори бюджет и план за стимулиране на икономиката на обща стойност 1,8 трилиона евро. Европейският парламент обаче все още трябва да одобри новия бюджет за периода 2021-2027 г.
Германия работи по компромис с Европарламента и разговорите в тази насока ще продължат утре, каза днес Меркел.

Същевременно стана ясно, че ЕС се е съгласил да плати 1,35 милиарда евро на фармацевтичната компания Гилиъд (Gilead) за 6 месеца за доставка на нейното антивирусно лекарство ремдесивир, предаде Ройтерс. За сделката бе съобщено още миналата седмица, но едва днес запознати източници съобщиха за каква сума става дума.

Парите са за 500 000 курса на лечение с медикамента през следващите шест месеца. От сделката ще се възползват както 27-те страни членки, така и 10 партньорски държави, в това число и Великобритания.

Споразумението бе договорено в момент на недостиг на ремдесивир в някои европейски страни, но преди публикуването на окончателните изводи от най-голямото проучване за това кои медикаменти са ефикасни при лечението на Ковид-19. Очаква се изследването на Световната здравна организация да бъде публикувано по-късно тази седмица, отбелязва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини