Д-р Александър Симидчиев: Притеснителен факт e високата бройка на заразени медици

"Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. Доскоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми". Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че промените в цифрите не се дължи на разлика във вируса, а в нашето поведение.

По думите на медика здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.

"Колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата", уточни той и посочи, че не толкова притеснителна е бройката на заразените медици, а на боледуващите заради заразата.

Маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси: "Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето. Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят".

Д-р Симидчиев беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето не почиват на никакви научни доказателства.

Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини