Ден 93: Велико народно въстание на 16 октомври

Спокойно и малобройно начало на 93-ия ден на протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Движението беше блокирано от камиончето с озвучителна техника малко след 19.00 часа. Движението на бе спряно на пл. "Независимост" пред БНБ, полицейското присъствие е слабо.

Междувременно сдружение "БОЕЦ" организира протест пред БНТ. Към него се присъединиха част от протестиращите пред Президентството в очакване на участието на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "Панорама".

Демонстрантите блокираха автомобил, паркиран пред бизнес центъра срещу сградата на БНТ. Към сградата полетяха сурови яйца. Протестиращите блокираха с дървета страничния вход на телевизията, откъдето обикновено извеждат гостите на предаването.

На излизане от националната телевизия Новаков бе наобиколен от хората, но те веднага бяха отблъснати от органите на реда. Около 22 часа Новаков бе посрещнат от протестиращите с викове "Оставка", "БКП", "Мафия", "Боклуци". Сградата на националната телевизия бе обградена от полицаи и коли. Протестиращите се опитаха да последват евродепутата, но им беше попречено от униформените. Стигна се до физически сблъсъци и упреци за упражнено насилие, включително над майка с дете..

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" заяви пред Президентството, че петото издание на т.нар. "Велико народно въстание" ще се състои след седмица - на 16 октомври, когато се пада стотният ден от началото на протестите.

От трибуната на протеста тази вечер говориха различни млади хора, които заявиха, че няма да се откажат от своите искания и ще продължат да идват всеки ден на улицата и да искат оставката на премиера и на главния прокурор.

Хората заявиха, че са на площада, защото са против простотията и арогантността на властта.

Ето какво казаха някои от тях:

"За съжаление съм скептична за перспективата за предсрочни избори. Нормално е това, че хората на протеста стават все по-малко, идва зима - нещата са на приливи и на отливи".

"На хората им е писнало, виждат, че няма перспектива".

Велислав Минеков от "Отровното трио" посочи от импровизираната трибуна, че управляващите са елементарна и неука улична сган. Минеков цитира данни, според които доверието в парламента е едва 7 процента, а доверието в прокуратурата е 12 процента. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов (през периода 1996-1997 г.) доверието в НС е било три пъти по-голямо - около 20 на сто.

Според него хората, които подкрепят протеста, са 70 процента. Той е на мнение, че ако към тях се прибавят и тези, които се страхуват да декларират подкрепа явно, но са "за" оставката на правителството, процентите стават 90.

Резолюцията на Европейския парламент за България остава и днес основна тема и в изказванията по време на протеста. Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани".

"Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!", категоричен е той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Наглеци и лицемери! Вие ли твърдите, че се борите против простотията, арогантността и мутрите!? Вие ли твърдите, че няма свобода на словото у нас!? Вие ли твърдите, че държавата пуска пропагандна информация!? Говеда - а защо замеряте с яйца и хулите всеки, който има мнение различно от вашето, защо лъжете безсрамно, че 70 процента от българите ви подкрепят изцепките, защо сред редиците ви е пълно с криминално проявени индивиди!Б Вие се осрахте, бе, скъпи протестиращи, наакахте се се направо...
    • Из
      Избрано от Божков-Черепа
      3 0
      20:14, 10 окт 2020
      "ПЪРВО БУТАМЕ БОЙКО И ГЕШЕВ, ПОСЛЕ РАДЕВ ПРАВИ КАБИНЕТ - ТАМ ЩЕ ГО СЪВЕТВАМЕ..." .....
      И още от размислите и страстите на Божков-Черепа:
      ,, Да пратя ли веднага десет хиляди пред парламента ?"
      ,, Изкефи ме, как се управлява тълпата през мрежите...
      Радев е фигурант.. Шъ прай квото му кажа.
      ,, Добре, че налях днес 10- 15 хиляди...''
      ,, Шъ организирам щаб на протеста.. ''
      Честито на всички, които вярват, че протестите са ,, спонтанни'' ,,мирни'' ,, всенародни''
      ПОЗОР !
Последни новини