Строи ли Марешки в Морската градина във Варна

Въпреки наложената още през 2012 г. забрана в Морската градина във Варна отново се строи. Този път в терен, собственост на компанията "Марешки недвижими имоти", свързана с лидера на партия "Воля" Веселин Марешки. Строителството продължава вече най-малко два месеца без реакция от страна на местната администрация, която официално твърди, че не е издавала строителни книжа за въпросния парцел. Това показа проверка на "Дневник"

Поредното нарушение на Общия устройствен план на Варна, приет през 2012 г., се извършва в терен с начин на трайно ползване "Обществен селищен парк, градина" и с площ от 3791 кв.м. Това показва справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Друга проверка - в Имотния регистър, сочи, че имотът е прехвърлен на компанията "Марешки недвижими имоти" на 17 юни т.г. от дружеството "Варна фарма М". Управител и на двете компании е 76-годишната Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на 69 компании и участва в управителните органи на 100. Самият Марешки е член на Съвета на директорите на "Марешки недвижими имоти" заедно с майка си и съпругата си Светлана.

Въпреки липсата на строителни книжа за имота, свързан с Веселин Марешки, в него от ранна утрин кипи труд

Въпреки липсата на строителни книжа за имота, свързан с Веселин Марешки, в него от ранна утрин кипи труд.

Няколко поредни огледа на мястото, където се извършва строителството, показаха, че на обекта са взети всички мерки то да остане скрито до последния възможен момент. Според отбелязаното в кадастралната карта в имота е имало една стара двуетажна сграда с 92 кв.м застроена площ. На същото място обаче в момента се издига постройка, очевидно по-висока от съществувалата. Тя е покрита с плътна зелена мрежа, което я прави трудно забележима сред дърветата в терена. В непосредствена близост до високата сграда в момента се строят още две едноетажни, които обаче не са отбелязани в кадастъра като съществували по-рано.

Теренът на "Марешки недвижими имоти" (отбелязан в синьо), в който в момента се извършва строителство е на метри от морето в Морската градина на Варна

Теренът на "Марешки недвижими имоти" (отбелязан в синьо), в който в момента се извършва строителство е на метри от морето в Морската градина на Варна

Строителните дейности в терена, свързан с лидера на партия "Воля"

Веселин Марешки, започват още в ранните утринни часове. Малко преди 7 ч. в сряда на място вече работеха две земекопни машини, които разчистваха камари строителни отпадъци. Двадесетина минути по-късно на няколко групи пристигнаха и работници, които отказаха да отговарят на каквито и да е въпроси за това кой е работодателят им и какво представлява обектът, на който са наети.

Веселин Марешки също не отговори на телефона си, а при регистрацията на компанията "Марешки недвижими имоти" е посочен единствено физически адрес за кореспонденция, който съвпада с този на Медицински център "Младост", собственост също на Марешки.

Високата сграда (в дъното) и една от по-ниските пред нея, която очевидно е построена сега без строително разрешение

Високата сграда (в дъното) и една от по-ниските пред нея, която очевидно е построена сега без строително разрешение

Въпросите, които "Дневник" изпрати до община Варна, трябваше да изяснят издавани ли са строителни разрешения за имота, собственост на "Марешки недвижими имоти", и какво предвиждат проектите за извършваното строителство там. Отговорите, подписани от главния архитект на Варна Виктор Бузев, гласят, че за посочения имот няма издадени разрешения за строеж, като в местната администрация не е подаван и инвестиционен проект.

Според неофициална информация от общинската администрация, която "Дневник" получи по-късно, в момента в терена на "Марешки недвижими имоти" се извършвал само ремонт на съществуваща сграда, за което не било необходимо строително разрешение. Това уточнение беше спестено в изпратените отговори на въпросите, които бяха зададени през общинския пресцентър. Така и остава неясно обаче на какво основание в имота са се появили останалите поне две нови едноетажни постройки, както и алеите, които се изграждат в парцела.

Според текстовете на Закона за устрайство на територията строителни разрешения не се изискват само за извършването на "текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации", "на елементите на техническата инфраструктура, с които не се променят трасето и техническата инфраструктура", "теренна консервация на недвижими културни ценности" и т.н.

Снимките от мястото на извършваното строителство обаче свидетелстват, че явно не става въпрос за нито един от описаните по-горе случаи.

Информация за поредния случай на строителство в Морската градина на Варна бяха публикувани в няколко публични групи във Фейсбук още в края на август т.г. Администрацията на варненския кмет Иван Портних е изключително активна в социалните мрежи и няма как да не е забелязала въпросните публикации. Но дори и ако предположим, че ги е пропуснала, въпросите на "Дневник" бяха изпратени до пресцентъра й на 21 септември, а отговорите им бяха върнати осем дни по-късно - на 29 септември. Това би трябвало да означава, че поне в последните седемнадесет дни главният архитект на Варна и отделът за строителен контрол към Дирекция "Управление на сигурността и опазване на обществения ред" в кметската администрация вече са знаели за извършваното строителство в приморския парк на града. Въпреки това на 7 октомври то продължаваше на пълни обороти без каквото и да е притеснение от страна на работещите на обекта. През официалните канали за комуникация на общинския пресцентър до момента също не е разпространявана информация за извършена проверка на мястото.

Само през последните няколко дни строежът видимо напредна като върху постройката бяха поставени изолационни материали

Само през последните няколко дни строежът видимо напредна като върху постройката бяха поставени изолационни материали

През 2012 г. Веселин Марешки влезе в новините с т.нар. си "фитнес" върху пясъка на плажа Кабакум, който стопанисва пак през дружества, управлявани от майка му. Двуетажната постройка е на практика малка вила за частно ползване от лидера на партия "Воля", тъй като цената, определена за час фитнес там, бе 100 лв. В комбинация с масаж тя ставаше 10 хил. лв. Вероятно по тази причина Марешки събираше в нея само приятели и често играеше карти на верандата й с тогавашния си коалиционен партньор във варненския общински съвет, председателя на Политическо движение "Социалдемократи" Бранимир Балачев. След местните избори през есента на м.г. Балачев вече оглавява групата общински съветници от ГЕРБ във Варна, а къщата на Марешки и до днес стои непокътната на плажа Кабакум. Една от причините за това е, че съдът не успя да реши,

кой от двата й етажа е по-незаконен - първият или вторият?

Т.нар. "фитнес" на Марешки на плажа "Кабакум" край Варна

Т.нар. "фитнес" на Марешки на плажа "Кабакум" край Варна

На 2 септември т.г. бившият депутат от партия "Воля" Андон Дончев, който в средата на юли напусна парламента поради "съображения от личен характер", бе определен за концесионер на морския плаж "Кабакум - Север 2" (в съседство с вилата на Марешки) за срок от 20 години. Това се случи точно в деня, в който бе открита първата есенна сесия на парламента, а депутатите от "Воля" бойкотираха речта на президента заедно с колегите си от ГЕРБ. Малко по-късно след неколкократно променяна позиция депутатите на Марешки дадоха и подписите си за внасянето в парламента на проекта за нова конституция на ГЕРБ, за чийто текст лидерът им обясни, че не е чел.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ха
    Ханко
    5 -2
    11:30, 9 окт 2020
    Магарешки е Дърт катил не можете да го барнете поне една колонка да сложи да има къде да зарежда ролса
    • Да
      Да ДА ДА
      5 0
      15:22, 9 окт 2020
      знам от бойко произлиза
    • Ар
      АРСЕН ЛЮПЕН
      4 0
      14:11, 10 окт 2020
      МаГарешки е патерица на ГЕРБ. Осъден е на две инстанции за изнудване на 4 години затвор. Ако не изпълнява желанията на ГЕРБ ще бъде осъден и на трета инстанция и влиза в затвора. Така че не е баш като да не могат да го "барнат".
Последни новини