Най-мощната магнитна буря през 2020 г. е регистрирана през нощта на 28 септември

Изображение 1 от 2

    Най-силната магнитна буря през 2020 г. е регистрирана през нощта на 28 септември от почти всички магнитни обсерватории, работещи в средни и високи ширини, предаде ТАСС.

    Това се съобщава на официалния сайт на физическия институт "П. Н. Лебедев" на Руската академия на науките.
    "Флуктуациите в магнитното поле започнаха три дни преди пика, на 24-25 септември. По това време индексът на геомагнитната активност се увеличи рязко от спокойно ниво 1-2, както беше предимно през последните месеци, до 4-5 - стойности, съответстващи на нарушеното магнитно поле, а също и бури на слабо ниво. В такова състояние магнитното поле на Земята остана три дни до нощта на 27 срещу 28 септември, когато амплитудата на колебанията се удвои приблизително до стойности, съответстващи на нивото на скала 6" - пише на сайта.

    "Тази стойност е рекордна от октомври 2019 г. На 25-26 октомври миналата година бяха регистрирани смущения със сравнима амплитуда" - се казва в съобщението.

    Магнитните бури по своята същност представляват колебания в земното магнитно поле. Основната им причина са явления на Слънцето - изригвания и други експлозии, водещи до изпускането на материята в междупланетното пространство. Именно тези маси на материята, преминавайки разстоянието от Слънцето до Земята, се сблъскват с магнитното поле на Земята и причиняват неговите колебания и в резултат на това бури.

    Втората причина за бурите, която играе най-важната роля по време на ниска слънчева активност, е промените в скоростта на слънчевия вятър. Слънчевият вятър е поток от плазма, който достига до Земята и е в равновесие с магнитното й поле. Ако скоростта на слънчевия вятър се промени, с него и магнитното поле на Земята губи своята стабилност. Именно този механизъм е причина за сегашната магнитна буря. Понастоящем Земята в своето орбитално движение преминава през обширен район на смущения в слънчевия вятър със сложна структура на скоростта и плътността.

    Локалните увеличения на скоростта на вятъра достигат 700-800 км/сек, при средна скорост почти два пъти по-ниска. Постоянните промени в плътността и скоростта непрекъснато разтърсват земното магнитно поле, което се проявява в много силна променливост на геомагнитната ситуация през последните дни.

    Геомагнитна активност снощи най-вероятно е свързана с преминаването на планетата през най-силното смущение. Възможно е това да е центърът на плазмения поток. Тази активност достига своя връх в 2 часа през нощта днес. В рамките на 10 часа след това амплитудата на трептенията постепенно намалява, тоест полето сега се стабилизира, но геомагнитната ситуация остава нарушена, без да се характеризира като буря. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини