Над 330 пъти ръст на печалбата. Какво значи да те позлати държавата

Броят на животните в България намалява, но Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) продължава да увеличава парите, които плаща за обезвреждане на животински отпадъци. Агенцията мълчи по въпроса какво налага харченето на тези средства.

Разследване на "Свободна Европа".

В края на юли БАБХ са подписали поредния анекс с "Еко БГ СЖП" - една от двете фирми, собственици на инсинератори, с който отпускат допълнително още близо 1,5 млн. лв. за изгаряне на трупове. Така общото увеличение чрез анекси спрямо първоначалния договор е близо 40 на сто - от 8 млн. 760 хил. лв. на 14 млн. 404 хил. лв. с ДДС.

В същото време по официални данни на Министерството на земеделието и храните общия брой на отглежданите животни у нас намалява през 2019 г. сравнен с 2018 г.

По-малко животни, повече пари за обезвреждането им

Заради африканската чума най-голям е спадът при свинете - с близо 25 на сто, а инсинераторите не бяха изпратени за ликвидиране на нито едно от огнищата на болестта. Вместо това БАБХ отпусна допълнително още пари за загробване на труповете на животните. Въпреки че в случаите, в които раздава милиони за обезрвеждане, агенцията изрично отбелязва трудностите, пред които е изправена - "определяне на терен, организиране на загробването, транспортиране на труповете, извънредни разходи. Загробването на животни не може да даде гаранции за опазване от замърсяване на околната среда".

От агенцията по храните не казват колко тона животински отпадъци се обезвреждат месечно. От данните по приключили договори на БАБХ излиза, че при по-голям брой животни в края на 2017 г. и началото на 2018 г. агенцията е плащала месечно за обезвреждане на около 570 тона животински отпадъци. В момента държавата плаща само на "Еко БГ СЖП" за повече.

Отделно за същата дейност още пари се дават на друга фирма - "Син кръст 2016". От края на 2018 г. досега фирмата има договори с БАБХ за над 21 млн. лв. Ако междувременно не бъде подписан анекс, това означава, че по обявените цени само "Син кръст 2016" изгаря по над 600 тона месечно.

Така, без да бъдат използвани в потушаването на най-мащабната епидемия по животните от миналата година - африканската чума по свинете, излиза, че двете фирми са обезвреждали по документи два пъти повече от обичайното количество животински отпадъци. Това се случва при неясен капацитет на инсталациите за изгаряне, тайна на местоположението и липса на информация за това, как се контролира количеството, за което се плаща.

"Свободна Европа" изпрати въпроси до БАБХ, прокуратурата и фирмите "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП" на посочените от тях електронни адреси за контакт, но до този момент няма отговори.

Кои са фирмите?

Фирмата "Син кръст 2016" е регистрирана през 2015 г. с начален капитал 1950 лв. В отчета си за 2016 г. тя е записала загуба от 61 хил. лв. От 2017 г. "Син кръст 2016" започва да работи по договори с БАБХ за обезвреждане на отпадъци. В годината, в която това се случва, фирмата излиза на печалба от над 897 хил. лв., а през 2018 г. тя вече е над 5,35 млн. лв.

През този период собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Според Търговския регистър Лазаров е бил управител още на "ВОЛФ-96", представител на ДИТЦ и "Чистота София". Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирмата-концесионер "Новера".

През юни 2019 г. дъщерите на собствениците на "Син кръст" честитиха рождения ден на премиера като публикуваха снимка с него от дома му и с думите: "Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!". До този момент "Син кръст 2016" е получила от БАБХ близо 14 млн. лв. и има действащи договори за още над 21,2 млн. лв. От юни тази година фирмата е с нов собственик.

"Еко БГ СЖП" е основана през февруари 2015 г. със 100 лв. капитал. В годината на създаването си отчита приходи от 18 хил. лв. Фирмата започва да работи по договор за обезвреждане на отпадъци с БАБХ от края на 2017 г. и още на следващата година отчита печалба от над 2 млн. лв.. Това е над 330 пъти повече в сравнение с 2017 г., когато е декларирала печалба от 6 хил. лв. До този момент "Еко БГ СЖП" е получила за изгаряне на трупове над 8 млн. лв. и има действащ договор за близо 14,5 млн. лв.

Парите за обезвреждане на животински отпадъци са част от нотифицирана държавна помощ от 90 милиона лева за периода 2015-2020.

Какво правят инсинераторите?

За мобилните инсинератори се разбра след протести през 2018 г. заради непоносима миризма и лоши хигиенни условия. Първи бяха жителите на радомирското село Владимир. След шума, който се вдигна, инсталацията на "Син кръст 2016" беше преместена в рудника на пернишкия квартал "Бела река". Там също избухна недоволство и инсинераторът беше махнат. След като престоя известно време на паркинга на "ВОЛФ" на Околовръстното шосе на столицата, инсталацията изчезна.

Срещу инсинератора на фирмата "Еко БГ СЖП"протестираха жителите на старозагорското село Калояновец. Мобилният инсинератор остана в селото и по време на епидемията от чума по дребните преживни животни в Ямболско през 2018 г., когато десетки трупове се загробваха с цел ограничаване на заболяването.

Eдна година мълчание

Разследването "Война за трупове" беше публикувано през 2019 г. с подкрепата на Антикорупционния фонд. Непосредствено след излъчването му тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка. Той поиска специализираната прокуратура да установи дали има изтичане на 30 млн. лв. към две фирми, занимаващи се с изгарянето на животински отпадъци.

Видимият резултат от незабавната проверка в Агенцията по храните е една година мълчание от страна на прокуратурата. И държавни поръчки за близо 60 млн. лв. към две фирми със скромни обороти преди да започнат работа по договори с Агенцията по храните.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    1 -1
    18:12, 27 сеп 2020
    Защо лъжете бе? ******* каза че има 250 000 говеда с тия от герб и за толкова получава субсидии. А сега с вашите лъжи, ще ги резнат :)
  • 2
    Ма
    Матриала
    2 0
    04:48, 28 сеп 2020
    Не го бива.
Последни новини