Успешен ли е "шведският модел" в борбата с COVID-19

По улиците на шведските градове е трудно да се забележат външните признаци на пандемия, познати на други градове по света. Така нареченият „шведски модел“ за борба с коронавирусната инфекция предполага отказ от карантинни ограничения, основаващи се на развитието на стадния имунитет сред населението по естествен начин. Хората не носят маски, магазини, ресторанти и образователни институции никога не са затваряли тук. Тази стратегия е спечелила както твърди критици, така и пламенни поддръжници.

В самата Швеция моделът е широко популярен: „В противен случай щяхме да имаме икономически проблеми. Хората щяха да бездействат, нямаше да имат с какво да плащат наема си, да плащат сметки. Това би ги направило унили, което също не е добре".

Повечето страни вече стигат до заключението, че пълната карантина не решава проблема.

В същото време в Швеция бяха въведени нови санитарни правила – забранено е да се събират повече от 50 души, необходимо е да спазват социална дистанция и за предпочитане е да се работи от вкъщи.

На пръв поглед резултатите от шведския експеримент не са обнадеждаващи. Броят на жертвите от е значително по-висок, отколкото в съседните Дания, Норвегия и Финландия. Но при всичко това броят на смъртните случаи на глава от населението тук все още е значително по-нисък, отколкото в някои европейски страни, в които бяха въведени най-строгите карантинни ограничения.

Разговаряхме с един от идеолозите на шведската карантинна стратегия, главен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел: „Не можем напълно да се отървем от тази болест, така че нашата задача е да я държим под контрол. Досега успяхме. Понастоящем няма нови стационарни пациенти с COVID-19 в нашите клиники. Нашата болнична система не е претоварена. Разпространението на инфекцията е напълно приемливо. И да се надяваме, че ще се подобри с появата на ваксината".

Но от гледна точка на онези шведи, които трябваше да понасят болестта, реакцията на властите на разпространението на инфекцията не изглежда убедителна.

Шест месеца след диагностицирането с COVID-19, Ема Мартенсон все още се оплаква от постоянна тахикардия и проблеми с дишането: "Мисля, че трябваше бързо да разпознаем опасността, която представлява тази инфекция."

Сега, когато втората вълна от коронавирусна инфекция започва в много европейски страни, няма увеличение на броя на хората, заразени в Швеция. Това може да е доказателство за успеха на шведската стратегия. Но крайният резултат може да бъде извлечен само след края на пандемията.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ба
    Балканец
    4 0
    10:14, 24 сеп 2020
    Да, успешна е! Швеция нагледно показа как се действа. Точно това повтаря и доц. Мангъров, но няма кой да го чуе.
    • Ев
      Европеец
      1 -2
      10:21, 24 сеп 2020
      Да, но в Швеция хората не се секнат и не храчат по улицата.Вече е ясно защо този модел е неприложим у нас, нали?
    • До
      До европееца
      1 -1
      13:37, 24 сеп 2020
      Абе бастун и да сете храчат какво ,вирусите не издържат повече от минута две на слънчева радиация
  • 2
    33
    333
    1 -3
    10:29, 24 сеп 2020
    Този модел, щеше да е успешен в България, ако населението, беше подменени с шведи! То и стандарта на живот им е наи добър в света ама......
  • 3
    Бо
    Борец
    2 -2
    14:35, 24 сеп 2020
    Мангъров е много, много прав!!! Но не им " изнася", защото трябва да вземат едни пари и да си ги разпределят! Нещастници! Нека да се на ядат, да се налапат " със салам", а Свободата ще си я извоюваме.
Последни новини